Norran träffar Mikael Johansson som är vd i Trä i kvadrat AB och Jonas Ögren som är vd för syskonbolaget Trä i kvadrat limträ AB – och bägge är operativa i båda verksamheterna. Fabriken ligger i lokaler där det funnits snickeriverksamhet sedan 1920-talet, mest känt kanske för Ostviks Fönster som avvecklades 2009.
– Jag jobbade själv här då de lade ned 2009, berättar Mikael Johansson.
Han var redan då intresserad av att köpa det som skulle bli kvar, men dåvarande ägarna ville stänga en enhet då de såg en risk för konkurrens.
Trä i kvadrat startades 2012 och kan alltså fira tioårsjubileum i år. Startåret anställdes Jonas Ögren. Han tog sedan en paus för att utbilda sig till produktionstekniker under två år.
– 2015 fick jag en chans att köpa in mig i bolaget berättar han.
I dag jobbar totalt sju anställda på de båda bolagen som har helt olika inriktningar.
Trä i kvadrat AB med sajten altanbygge.nu är inriktat på privatpersoner. Där marknadsför företaget altanräcken och en mängd därtill kopplade produkter. Bolaget hade ett påtagligt uppsving under de två pandeminåren.
– Vi hade egentligen velat öka produktionen av altanbyggen ännu mer då. Vi fick otroligt mycket att göra, men nu är vi tillbaka till normala nivåer, berättar Mikael Johansson.
– Mycket av altanerna går i dag till finare områden i Stockholm, fortsätter Jonas Ögren
Limträbolaget, Trä i kvadrat limträ AB, har ett samarbete med Stenvalls trä som levererar produktionen vidare till den engelska byggmarknaden.
– Vi är en liten del av Stenvalls totala export dit, förklarar Mikael Johansson.
På den sidan har bland annat cirka två miljoner kronor investerats i en limanläggning för limträet. Den stod tidigare på Norsjöträ.
Limträbolaget omsatte 5,2 miljoner kronor senaste bokslutsåret, 2021, men det säger väldigt lite.
– Siffrorna ljuger i och med att vi får råvaran från Stenvalls. Det hade handlat om runt 20 miljoner kronor per år om vi hanterat råvaran själv, berättar Mikael Johansson.
En styrka hos Ostviksföretagen är att de kan nyttja restprodukter till pannan.
– Vi eldar eget spån och säljer dessutom vårt överskott av spån. Produktionen av handledare ger mycket spån, säger Mikael Johansson som nu kan fira tio år som företagare.
– För mig är det inte att alternativ att vara anställd, ler han.