Älgköttsoppa – traditionen som lever vidare i byn

Efter ett års uppehåll så serverades återigen den traditionella älgköttsoppan i Byahuse i Ostvik. ”Vi hoppas kunna föra kunskapen och traditionen vidare bland den yngre generationen”, säger Margaretha Sene Karlsson, Ostviks och Östanbäcks byaförening.

Margaretha Sene Karlsson och Håkan Engström blandar alla ingredienser till älgköttsoppan i vattenvärmaren utanför Byahuse i Ostvik.

Margaretha Sene Karlsson och Håkan Engström blandar alla ingredienser till älgköttsoppan i vattenvärmaren utanför Byahuse i Ostvik.

Foto: Carina Kvist

Ostvik2021-10-12 08:30

Förberedelserna med att koka älgkött med ben är klart, spadet har sparats, alla rotfrukter har hackats och borden är färdigdukade. Det som återstår då köttet har svalnat är att benen ska tas från köttet och skäras upp i små bitar. Därefter ska klimpen göras klar. Uppgifter som för fjärde året utförs av paret och kockarna Håkan och Ulrika Engström, som driver Restaurang Kågesågen. 

undefined
Håkan Engström blandar smeten till klimpen som serverades separat till älgköttsoppan. I bakgrunden står Ulrika Engström och tar hand om älgköttet.

– Det blir nog 70 liter färdig älgköttsoppa som ska kokas ihop och kryddas upp i värmaren utanför Byahuse, säger Håkan och fortsätter:

– Egentligen är det inga svårigheter alls, det är bara lite tidskrävande.

Han går iväg för att göra i ordning matberedaren som ska fyllas med mjöl, vatten och salt som snart ska bli klimp till älgköttsoppan.

– Degen ska inte vara för lös eller för hård. Sedan ska den vila en stund. Då den känns lagom spritsar jag ner små klickar i kokande vatten. Då klimpen är klar flyter den upp och läggs på en plåt med is för att kylas ner. För att hålla älgköttsoppan glutenfri så serveras klimpen separat.

Under tiden som Ulrika skär köttet så berättar hon att fler och fler barnfamiljer har flyttat till Ostvik.

– Då det serveras älgköttsoppa i byn så samlas både yngre och äldre och det är så roligt att samlas över något som är så gott.

undefined
”Det här är en trevlig tradition som många bybor uppskattar”, säger Margareta Nilsson och öser upp älgköttsoppa till en av gästerna.

I Byahuse har Margaretha Sene Karlsson, Margareta Nilsson och Mats Nilsson hjälpts åt att hacka rotfrukter och göra klart innan gästerna ska komma. 

– Morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri och purjolök är hackat och klart. Vi har varit riktigt effektiva, säger Margareta Nilsson och Margaretha Sene Karlsson fortsätter:

– Vi är så tacksamma för att Ostviks jaktlag och ett av jaktlagen i Östanbäck har skänkt älgkött. Behållningen går till byaföreningen. Nytt för i år är att den som vill kan köpa med sig soppa hem.

undefined
Joakim Granström och Sofia Lundmark och barnen Elsa och Sam, besökte Byahuse i Ostvik då det serverades älgköttsoppa i söndags.

Gästerna börjar komma och en familj som ska mätta sina magar är Joakim Granström och Sofia Lundmark som har barnen Elsa och Sam med sig.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det är kul att träffa andra bybor och ett bra sätt att lära känna varandra. Vi kommer att köpa med oss soppa till våra föräldrar som tyvärr inte kunde följa med. Dessutom är det ju bra att ingen mat går till spillo, säger Sofia och sätter sig vid dukat bord tillsammans med familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!