Andreas kreativitet blir motorsågskonst

När Andreas Granlund, 29 år, Östra Falmark, fick en motorsåg i handen fick han ett rejält utlopp för sin kreativitet. I dag delar han sin tid mellan det nystartade företaget Granlunds Timmerhantverk och jobbet i Bureå församling som barn och ungdomsledare.

Andreas Granlund, Östra Falmark,  visar ett av sina konstverk – en uggla. ”Jag gör nu hellre mer exklusiva skulpturer som tar tid än sådana som går att massproducera”, säger han.

Andreas Granlund, Östra Falmark, visar ett av sina konstverk – en uggla. ”Jag gör nu hellre mer exklusiva skulpturer som tar tid än sådana som går att massproducera”, säger han.

Foto: Lars Andersson

Östra Falmark2022-10-22 10:00

Det syns var Andreas bor i Östra Falmark då en av hans motorsågsskulpturer står vid infarten.

Från början hade han egentligen inga planer på att jobba med trä. Andreas gick Fordonsprogrammet på Anderstorp på gymnasiet, men han kände att det inte var rätt. Då Andreas fyllde 18 började han hjälpa sin far i skogen. Under en mc-semester föddes idén om att ta motorsågskunnandet ett steg till.

undefined
Andreas Granlund, Östra Falmark, visar ett av sina konstverk – en uggla. ”Jag gör nu hellre mer exklusiva skulpturer som tar tid än sådana som går att massproducera”, säger han.

– Jag såg då verk av en och samma motorsågsskulptör på flera campingar. Tanken föddes att jag också skulle kunna lära mig göra det där minst lika bra, berättar Andreas som snabbt skaffade en mer lämplig motorsåg för ändamålet. 

– Jag har fått lära mig själv och de första skulpturerna lämnar en del övrigt att önska, men övning ger färdighet, säger Andreas..

Intervjun sker i en sommarstuga som ligger ett stenkast från Falmarksträsket. Där finns också tecken på Andreas kreativitet med såväl teckningar som små träskulpturer av lind.

– Jag tror att jag har en ganska bra formkänsla. Jag gillar själva skulpterandet, att jag kan se föremål tre dimensioner, berättar Andreas.

undefined
Andreas Granlund gör inte bara motorsågskonst eller knuttimrar. Han täljer också mindre figurer.

På vägen till där Andreas är i dag har en hel del hänt. Hade jobbade som om barn- och ungdomsledare i Bureå församling sedan hösten 2015 och började läsa teologi i Uppsala 2019.
– Det var intressant och lärorikt men stillasittande studier är inte mitt rätta element. Därför föddes tanken på att studera något mer praktiskt. Gamla hantverk och timmerbyggnader har länge fascinerat mig. 

Det ledde Andreas vidare till en hantverksutbildning vid Sjöviks folkhögskola utanför Avesta i Dalarna.

– Jag lärde mig traditionell knuttimring där. Det var en rolig och bra utbildning. Det var en fri utbildning så jag kunde använda spilltimmer till att ta fram skulpturer, säger Andreas som testade att lägga ut dem på sälj-sajter på nätet.

– Det gick ganska bra. Jag gjorde bland annat ugglor och hundar och efter en tid började beställningar komma in.

undefined
En av de första sakerna som Andreas gjorde, då intresset för timmer växte, var en njalla, en stolpbod, som nu står nära Falmarksträsket.

Efter ett år där flyttade Andreas hemåt igen, började om på det tidigare jobbet i kyrkan, men valde också att starta sin firma på deltid. 

– Motorsågskulpturer till privatpersoner eller företag är huvudfokus men på sikt hoppas jag kunna erbjuda handtimrade timmerstugor också. 

undefined
Det senaste projekt Andreas Granlund jobbar med är knuttimring av ett häbre. ”Timringen är kul, men det tar lång tid jämfört med skulpturerna”.

Det går att se Andreas alster på Instagram – #granlundstimmerhantverk– där han även själv följer ett antal andra motorsågsskulptörer och timmermän som han hämtar inspiration från.

Den första kunden i företaget blev Bureå camping genom Hans Brettschneider som ville ha ett antal motorsågsskulpturer, bland annat djur vid en skogsstig, stora svampar och två ”legobänkar”.

undefined
Det går att skulptera det mest i trä, till och med en yxa …


Andreas jobbar i dag större delen av sin tid Bureå församling. Förutom kvällar och helger blir det en heldag i veckan i företaget.

– Jag vill såklart utvecklas både som konstnär timmerman och företagare men vet inte om jag villa leva på det helt. Då kanske det förlorar lite av sin tjusning, konstaterar han. 

Motorsågskonst

Motorsågskonst är konstform som kombinerar den moderna tekniken med motorsåg med den gamla konsten att träsnideri. Processen innebär att utforma eller utsmyckaföremål av trä genom att skära med en motorsåg och andra handverktyg som slipmaskiner, med flera.

Konstformen går att spåra tillbaka till 1950-talet. (Källa termwiki)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!