Utredningarbetet har skett i flera omgångar och området har konstaterats vara förorenat och i behov av direkta åtgärder.
En ansvarsutredning gjordes av en advokatbyrå 2006 och uppdaterades 2021. Den visade att de tidigare verksamhetsutövarna på platsen antingen var okända eller försatta i konkurs. Det skulle därför inte gå att utkräva ansvar av någon.
En tidigare huvudstudie har uppdaterats med bland annat kompletterande jordprovtagning. Tyréns, ett konsultföretag inom samhällsbyggnad, har nu presenterat ett antal åtgärdsalternativ för beställaren Skellefteå kommun. Totalt omfattar huvudstudien i dag närmare 2 000 sidor, varav mycket är analysresultat.
Åtgärdsutredningen har omfattat föroreningar som härstammar från industriverksamheten i Örviken.
Tyréns konstaterar att industriella verksamheter bedrivits på Örvikens industriområde där miljö- och hälsofarliga ämnen använts från 1890 till 1990-talet. Hela industriområdet omfattar cirka 150 000 kvadratmeter.
Under perioden 1906 till 1947 verkade en sulfitmassafabrik på platsen och det är spåren av den som nu är tydliga. En vanlig restprodukt från fabriken då var kisaska som innehåller höga halter av arsenik, bly, kopplar och zink.
I analysen har hela Örvikenudden granskats, ett område som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde.
Ingen kisaska påträffades på bostads- och fritidsfastigheterna i området, men väl på några andra platser utanför industriområdet.
Skellefteå kommuns projektledare Christer Svensson berättar för Norran att det är klart att gå vidare med ett av förslagen till åtgärder som Tyréns presenterat.
– Det ska redovisas i dagarna och sedan kommer vi att ta fram en ansökan om mer pengar för att kunna gå vidare med saneringen. Vi söker pengar externt då vi inte har någon egen budget för det, säger han till Norran.
Planen är att schakta bort de cirka 15 000 kubikmeter jord med halter över mätbara åtgärdsmål (MÅM), som bedöms finnas Inom industriområdet, och ytterligare 10 000 kubikmeter utanför industriområdet. De förorenade massorna ska transporteras till en mottagningsanläggning för sanering. Dessutom planeras bland annat viss information att finnas på området.
– Det handlar om de platser där vi hittat kisaska, säger Christer Svensson som själv varit med och gjort fältarbete på platsen i form av jordprovtagningar.
– Vi har inte hittat något alternativ till schaktning och sanering av marken. Det gör den största miljönyttan. Det är tur att Örviken har goda förutsättningar att transporterna ska gå att lösa med så lite störningar som möjligt, förklarar Christer Svensson
Förhoppningen är att ansökan om pengar, som går via Länstyrelsen i Västerbotten till Naturvårdsverket, kan behandlas relativt snabbt.
– En optimistisk tidsplan innebär att vi kan starta projektarbetet redan till sommaren, men mer sannolikt blir det förskjutet ett år, till 2025, säger Christer Svensson. och konstaterar att de planerade arbetena ska ske under barmarkssäsongen.