Arkitektteam ska rita idéer för Örvikens utveckling

Nästa steg tas för att utveckla Örviken. Ett team med arkitekter ska nu skissa på hur området kan växa med nya bostäder samtidigt som vattenområdena ska bli tillgänglig för fler och kulturhistoriska värden bevaras.

Harriet Wistemar, kommunarkitekt vid Skellefteå kommun, ser fram emot att visa upp Örviken.

Harriet Wistemar, kommunarkitekt vid Skellefteå kommun, ser fram emot att visa upp Örviken.

Foto: Gerth Hedberg

Örviken2024-05-20 14:00

Det finns en del utmaningar att ta sig an då området i och omkring Örviken ska utvecklas. Bland annat handlar det om Örvikenudden som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde och den förorenade mark som finns i industriområdet kring Örvikensågen. Kommunen har nyligen bestämt att industriområdet kring sågen ska saneras.

– Örviken är en av våra skärgårdsorter och jag skulle tro att många skulle tycka att det är attraktivt att bo där, säger planeringschef Lars Hedqvist.

undefined
Örviken ligger vackert till vid vattnet.

Nu har ett team med arkitekter och sakkunniga valts ut för att skissa på området. Det är en del av projektet Visioner i norr som genomförs tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommuner. Projektet är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling.

– Teamen ska ta fram konkreta förslag på hur platser kan gestaltas med hjälp av arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö. Det ska bli en miljö som utvecklas och förvaltas så att den blir bättre för dem som bor och verkar i området, i nutid och i framtid, säger Jessica Segerlund, Chef ArkDes Think Tank på uppdrag av Rådet för hållbara städer.

undefined
Örvikenudden är ett område som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde.

Skellefteå kommuns team består av Josefina Nordmark, arkitekt, Jenny Nordmark,  arkitekt, scenograf och konstnär, Dag Avango, professor i historia med inriktning på̊ studier av industrisamhällets historia och kulturarvsprocesser samt Dan Hallemar, landskapsarkitekt och journalist.

– Jag ser fram emot att få träffa vårt team och visa upp Örviken så att de får en ännu djupare förståelse för styrkorna och utmaningarna. Utifrån det blir det spännande att se vilka idéer de kommer fram till, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt, i ett pressmeddelande.

Det utsedda teamet kommer att besöka Skellefteå och Örviken i juni. Sedan får de på sig till i höst att skissa på ett förslag, det som kallas förvaltnings- och genomförandeplan. Sedan genomför en ny utvärdering och då får några utvalda team möjlighet att gå vidare genom att ta fram prototyper för sina idéer.

– Vi är i stort behov av nya bostäder och ser Örviken som en fin plats att kunna växa på, säger Lars Hedqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!