Hemmagjord röra i Tatianas garage

Elva personer skötte om mormors trädgård. I Tatianas är det max två de gånger sonen hjälper till. Dessutom är det Tatiana som kokar all grönsaksröra som förvaras i garaget.

Ett typiskt garage, men det funkar fint som matkällare också.

Ett typiskt garage, men det funkar fint som matkällare också.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Örviken2019-04-30 13:00
undefined
Ett typiskt garage, men det funkar fint som matkällare också.

Allt i denna härliga röra, paprikorna också, har hon odlat själv. Dock finns det två undantag från denna regel - bensonat och citronsyra. Det är dessa som ser till att röran blir hållbar och står sig över vintern. Det är bara att plocka in en burk i köket när det är dags att laga till köttfärssås.

Mormors trädgård låg utanför S:t Petersburg där Tatiana växte upp. Det var dåliga tider så egenodlat var guld värt för hela familjen.

- Rensa ogräs var inte roligt, det var mycket roligare att skörda, minns Tatiana som med stigande ålder blivit allt mer odlingsbiten. I hennes trädgård växer hallon som härstammar från mormors buskar.

"Om jag säljer några tomatplantor så köper jag en säck jord för pengarna."

- Jag har tagit hit flera sorters växter. På så vis känns det som om en bit av Ryssland finns här.

Egen gödsel

undefined
Även om våren kanske tvekar så gör inte Tatiana Henriksson det. Odlingssäsongen ligger i startgroparna.

Tatiana har inte bara nedärvda odlingsknep att falla tillbaka på när tomater, gurkor, chili och petunior ska sättas och planteras. Ryska odlare ger goda råd på youtube och Tatiana har tagit till sig många tips, inte minst om gödsling.

- Jag gör all gödsel själv. Använder både bananskal, kaffesump, bikarbonat, hjorthornsalt och blåalger som kallas spirulina när det säljs i hälsokostaffären.

Tatiana plockar fram en burk, tar av locket och skakar fram ett grönt piller:

- Det här är spirulina, man mosar tabletten i vatten och gödslar med det.

Och så gäller det att ha kläm på kvävehalterna: Mycket kväve om det ska bli många och stora gröna blad, typ sallad. Lite kväve om det ska bli många blommor.

Jämnt upp

Hon har som princip att trädgården inte ska kosta någonting. Ekonomiskt ska gå den gå jämnt upp.

- Om jag säljer några tomatplantor så köper jag en säck jord för pengarna.

Självklart har hon en kompost och ett elva kvadratmeter stort växthus på den 1 100 kvadratmeter stora tomten. Och självklart bygger hon pallkragar och odlingslådor av virke från gamla lastpallar.

När det ska sås, då blir det med egenodlade frön.

Fast det finns ett undantag:

- Jag har några hybridgurkor, hittade inga äkta sorter som ger samma fina skörd. Men man ska inte ta frön hybrider för nya plantor kommer att ha andra egenskaper, till exempel annan färg på blommorna och annan form och smak på själva grönsaken.

- Annars har jag bara säkra kort, äkta sorter, försäkrar Tatiana vars vinterträdgård är en fröfabrik som verkligen inte är stor: Ryms på ett litet bord i ena hörnet i vardagsrummet.

Då är vårens skottfabrik desto större. Tre rejäla hyllor krävs för att rymma alla sparade mjölkkartonger, glasslådor och yoghurtburkar som det grönskar i för fullt.

undefined
I vinterträdgården håller sötpotatisen på att få rötter.
Tatiana Henriksson

Ålder: 48.

Bor: I villa i Örviken.

Familjen: Består av en vuxen son och en katt.

Jobbar: Som mätingenjör hos Skellefteå Kraft Elnät.

Därför hade mormor ingen gräsmatta: Det fanns inte plats. All tillgänglig yta användes till matproduktion.

Tatiana har satt: 30-40 olika sorters fröer i vår.

Kan kanske: Åka ifrån trädgården en vecka i sommar, om hon får till en bra självbevattning.

Äger: En 10-literskastrull att koka grönsaksröra i.

Är redaktör: För Skellefteå Trädgårdssällskaps tidning "Grobladet".

Delar gärna med sig: Av sina trädgårdskunskaper, små tips och trix via föreläsningar och den egna facebooksidan ”En plats under solen”. Tycker det är jätteroligt att få feedback från likasinnade själar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!