Nu öppnas en bitcoingruva i Örträsk

Gruvdriften i Örträsk upphörde i slutet av 1940-talet, men nu startas här en helt annan typ av gruva. Det är det internationella bolaget General Digital Assets, GDA, som investerar 50 miljoner kronor i en bitcoingruva. Den utrustning som används inryms i tio containers och företaget siktar på att utöka verksamheten.

Tim Liepold och Tomislav Cernjava i en bitcoingruva av samma snitt som den i Örträsk.

Tim Liepold och Tomislav Cernjava i en bitcoingruva av samma snitt som den i Örträsk.

Foto: Genesis Mining

Örträsk2021-06-14 06:15

Närheten till Vargfors kraftstation och ställverket som finns i Örträsk är det som lockat GDA att satsa här.

– Vi behöver inga långa ledningar för att få tillgång till el från transformatorstationen vilket underlättar för oss, berättar Tim Liepold, som är projektledare hos GDA för Norran.

Datahallarna inryms i så kallade 40-fotscontainrar som är 12 meter långa, 2,5 meter breda och 2,9 meter höga. I dessa containers placerar GDA sina ASIC-servrar som används för brytning av valutan bitcoin. Det handlar om en hårdvara specifikt konstruerad för bitcoingruvor.

undefined
I de tio containrarna i Örträsk tar den nya bitcoingruvan plats.

Tim Liepold arbetar för GDA med att leta efter bra ställen att bygga bitcoingruvor.

– Ofta hamnar de i industribyggnader eller i lokaler i närheten av universitet. Bitcoingruvan i Örträsk är faktiskt den enda som ligger på landsbygden och är i särklass den vackrast belägna. I den här etableringen har vi haft ett mycket bra samarbete med Norsjö kommun, säger han.

Totalt har Genesis Group, där GDR ingår, sedan bygget av sin första bitcoingruva i Östeuropa 2013, etablerat över 20 sådana runt om i världen. 2018 öppnades den första i Sverige.

– Till 2025 planerar vi att bli störst i världen när det gäller bitcoingruvor, hävdar Tim.

undefined
Till skillnad från papperspengar produceras bitcoin och andra kryptovalutor genom beräkningar och lagras digitalt.

I Boden har man sedan tidigare en bitcoingruva och här planerar de att investera i ytterligare en sådan.

– Här samarbetar vi med RISE och Luleå tekniska universitet. Bland annat driver vi ett växthusprojekt tillsammans med dem där man året grund ska kunna odla grönsaker med hjälp av restvärmen från våra datorer, säger Tim och inflikar att klimatet i norra Sverige passar mycket bra för bitcoingruvor där tillgången till kyla spelar en viktig roll.

Just nu arbetar de med installation av ventilationen i datahallarna i Örträsk och i september räknar GDA med att komma igång med verksamheten.

– Det här blir ett långsiktigt engagemang från vår sida och under de närmaste fem åren handlar vår totala investering om cirka 200 miljoner kronor om man räknar in inköpet av el med den leverantör som vi tecknat ett flerårsavtal med. Det här är en långsiktig satsning från vår sida.

undefined
I augusti ska all utrustning finnas på plats.

Den kommer dock inte att ge speciellt många arbetstillfällen.

– Det blir främst servicepersonal som kan rycka ut om det skulle behövas men våra anläggningar brukar rulla på utan större driftstörningar. Men vi hoppas precis som i Boden kunna använda restvärmen på samma sätt. Här hoppas vi få kontakt med entreprenörer med idéer kring detta. Det skulle förutom växthus till exempel kunna vara fiskfarmer eller tillverkning av torrfoder som kan skapa nya jobb, avslutar Tim Liepold. 

Vad är då en bitcoingruva?

Det hela handlar om att kunna förse kryptovalutanätverk med tillräcklig beräkningskraft så att de kan köras säkert. Till skillnad från papperspengar produceras bitcoin och andra kryptovalutor genom beräkningar och lagras digitalt. De personer som frivilligt erbjuder sin beräkningskraft för att säkra dessa kryptonätverk kallas för miners. GDAs affärsidé är att erbjuda mining som en tjänst. De bearbetar och verifierar transaktioner i kryptovalutans ekosystem och underhåller och säkrar den offentliga transaktionshistoriken, vilken brukar kallas för blockkedjor.

Bitcoin

Bitcoin är en implementation av kryptovaluta, en digital valuta, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar via internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.Till skillnad från många andra valutor förlitar sig inte bitcoin på någon central utfärdare i form av exempelvis en centralbank, vilket skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!