De satsar på en coronasäker jaktsäsong

Årets älgjaktssäsong inleddes under måndagen och jaktlaget i Önnesmark har satsat på att göra den så coronasäker som möjligt. ”Vi vill att alla ska känna sig trygga och kunna vara med”, säger Sören Andersson, som är ordförande i jaktlaget.

Sören Andersson berättar att det blir långa dagar i skogen. ”Vi håller på tills solen går ner”, säger han.

Sören Andersson berättar att det blir långa dagar i skogen. ”Vi håller på tills solen går ner”, säger han.

Foto: Frida Öhman

Önnesmark2020-09-07 20:00

Som tradition inleds jaktsäsongen första måndagen i september. I år bjöd den första dagen på solsken och jaktlycka för jaktlaget i Önnesmark. Klockan 04.34 gjorde sig jägarna redo i respektive älgtorn och redan efter elva minuter hade den första älgtjuren fällts. De hann även få syn på en björn.

– Det var just efter Hasse Bylund hade fällt sin första älg som han såg en stor björn. Det är gott om björnar här, berättar Göran Pettersson. 

Under förmiddagspasset fälldes ytterligare två älgtjurar. Till följd av coronapandemin har jaktlaget tagit till flera åtgärder för att förhindra smittspridningen.

– Vi har några 70-plussare som är med i jaktlaget och dessutom flera med underliggande sjukdomar, därför har vi satsat på att göra jaktsäsongen så coronasäker som möjligt, berättar Sören Andersson.

I vanliga fall brukar jaktlaget inleda jakten med en grillfest lördagen före säsongen drar igång och den första lördagen då styckningen sker brukar de bjuda in hela byn på paltlunch.

– I år var vi utomhus under hela grillfesten och paltlunchen är inställd. Vi gör allt vi kan för att minska smittorisken, det vore fruktansvärt om någon blev sjuk på grund av jakten, säger Sören.

I jaktlaget har de dragit ner på tillfällen som de träffas till ett minimum och är noga med att hålla avstånd till varandra. De kommunicerar via kom-radio och har även en sms-grupp där jaktledarna skickar ut information till jägarna istället för att ha samlingar. 

– Vi har till exempel fyra styckbord istället för två, och så har vi delat in oss i olika slaktgrupper med tre personer i varje grupp för att vara så få som möjligt som träffas samtidigt. Vi använder plasthandskar, förkläden och munskydd och är väldigt noga med hur vi handskas med munskydden, berättar Sören. 

Han har varit med i jaktlaget sedan 1981 och det han uppskattar mest är gemenskapen.

– Det bästa med jaktsäsongen är att få umgås med alla hemvändare som kommer tillbaka till byn. Det är enda gången på året som det är så mycket folk i byn, säger han. 

Jaktlaget består av 22 personer, fem av dem är kvinnor. 30-åriga Linnéa Pettersson är den yngsta som är med i laget. Hon har varit med sedan sex år tillbaka.

– Båda mina föräldrar jagar så därför blev det naturligt att jag också skulle börja med det. Det bästa med jakten är att få vara ute i naturen och att man vet var maten i frysen kommer från, säger Linnéa.

Jägaren Anders Pettersson har varit med i jaktlaget i ungefär 30 år.

– Det är en viss form av spänning, och för mig är det som rekreation för själen att få vara ute i skogen. Kamratskapen är också viktig, vi har till exempel några som bott här tidigare och flyttat till Stockholm, men som kommer hem för jaktsäsongen, säger han. 

För Pär Lindström är det 43:e året som han jagar älg med jaktlaget i Önnesmark.

– Det är spännande att jaga och försöka överlista älgen, sedan är sammanhållningen i jaktlaget och i byn något av det bästa med jaktsäsongen, säger han.

I veckan kommer de att jaga fram till och med onsdag, sedan sker styckningen på lördag. Efter det fortsätter älgjakten under helgerna. 

– Vi brukar hålla på till början av november eller början av december, beroende på hur det går, berättar Sören Andersson. 

Älgar

  Älgen är de svenska skogarnas största djur. Den väger 200-550 kg, och kan mäta upp till 2 m i mankhöjd.

  Hornen som älgtjurarna bär kan vara av två olika typer, antingen stång- eller skovelhorn.

  Det lättaste sättet att avgöra könet på en älg är att titta efter horn. Ett annat sätt som avslöjar älgens kön i alla årstider är den ljusa strimma som älgkor har längs insidan av sina bakben.

  Brunsten äger rum under i slutet av september till en bit in i oktober.

Källa: www.jagareforbundet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!