Vill höja livskvalitén hos demenssjuka

Nya riktlinjer säger att hemtjänstpersonal ska ges mer tid till samtal och att skapa goda sociala relationer.

Olyckor, katastrofer2018-01-08 10:20

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demenssjukas vård och omsorg uppdaterades i december.

Direktiven omfattar i huvudsak tre saker: Måltidssituationen, tillången till dagverksamhet och utbildning för personalen. Socialstyrelsen förespråkar kontinuerlig utbildning i kombination med praktisk träning och handledning. 

I Skellefteå har en hemtjänstpersonal och chefer också utbildats under slutet av 2017. Enligt tillförordnad äldreomsorgschef Peter Näsström har fokus legat på bemötande, förebyggande arbete och risker kopplade till att vårdtagare äter för lite.

– Det här med maten är såklart jätteviktigt. Vi känner oss väl förberedda på att tillmötesgå de nya riktlinjerna, säger han.

Påverkar ej hantering

Enligt Socialstyrelsen leder gemenskap och förbättrad livskvalité till mindre vårdinsatser. Därför anser de att alla som bor hemma och har en lätt till medelsvår demenssjukdom ska erbjudas dagverksamhet.

Enligt Peter Näsström kommer direktivet inte att medföra någon förändring i ärendehanteringen i Skellefteå. Han hänvisar till biståndsprövningen som görs vid varje enskilt fall.

– Man gör en bedömning om vilket stöd vårdtagaren behöver. Vi ska väga in de nya riktlinjerna och det kan däremot påverka hur vi gör bedömningar, säger han.

Den sociala aspekten

Direktiven vid måltider säger att hemtjänstepersonal ska ges förutsättningar att sätta sig ner, samtala och skapa en bättre social relation – vilket skulle bidra till vårdtagarens livskvalité. 

Det skulle lägga anspråk på mer av personalens tid.

Hur realistisk är det med tanke på personalens arbetsbelastning?

– Det här förekommer idag, det finns redan för de som har det behovet, säger Peter Näsström och hänvisar till resultatet av den individuella biståndsprövningen.

Han poängterar samtidigt en rad utmaningar.

– Hemtjänsten är en begränsad resurs med avancerad logistik. Vi har stora problem med rekryteringen, man känner att personalen är ansträngd, säger Peter Näsström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!