Nyhetstjänsten Newsworthy har analyserat Brottsförebyggande rådets årsstatistik över anmälda brott, med särskilt fokus på våldsbrott.
Under 2017 anmäldes 2 246 våldsbrott i Västerbotten. Det är en marginell minskning från 2016 – då anmäldes 31 fler brott i länet.
2009 innebar en toppnotering sedan 90-talet. Sett över senaste fem åren har anmälningarna i Västerbotten hållit en jämn nivå. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.
Norrbotten har haft en liknande utveckling, men där framgår en tydligare minskning under de senaste fem åren. Totalt anmäldes 2 194 våldsbrott i länet under 2017. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.
De senaste fem åren har de anmälda våldsbrotten i hela landet också minskat. Det är fortfarande fler än vad det var för 15 år sedan.
– Det finns en uppåtgående trend i anmälningarna som man inte sett på motsvarande sätt i offerundersökningar eller sjukvårdsdata, säger Anders Nilsson, forskare i kriminologi vid Stockholms universitet, till Newsworthy.
Utvecklingen i anmälda brott reflekterar inte det exakta antalet brott som faktiskt har inträffat. Exempelvis kan anmälningsbenägenheten ha ökat vid olika tidpunkter. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.
Med dödlig utgång
– När vi ska uttala om oss om hur mycket våld vi har i samhället så är dödligt våld ett bra mått. Sedan kan de siffrorna variera mycket från år till år i länder som Sverige med lite dödligt våld, säger Felipe Estrada Dörner, kriminolog som forskar på bland annat brottslighetens utveckling, till Newsworthy.
Färre personer har omkommit till följd av våldsbrott jämfört med tidigare.
– Generellt kan man säga att vi hade fler offer för dödligt våld i Sverige för 25 år sedan. Bilden som ofta sprids om att brottsligheten i Sverige skulle vara utom all kontroll inte stämmer med den bild som forskning ger, säger Felipe Estrada Dörner till Newsworthy.
Sett över kommuninvånare
Antal anmälningar per invånare i Skellefteå, Norsjö, Malå, Robertsfors, Arvidsjaur och Arjeplog har haft en mestadels likartad utveckling, fast i olika omfattning.
Så här har det sett ut i Skellefteå i förhållande till resten av Västerbotten. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.
Så här har det sett ut i Norsjö. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.
Här är statistiken för Malå. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.
Så här har det sett ut i Robertsfors. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.
Här är statistiken för Arvidsjaur i förhållande till resten av Norrbotten. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.
Slutligen, här är uppgifterna för Arjeplog. Diagrammet här nedan visar på antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånareoch inte per invånare, som det står ovanför diagrammet.