Det påpekar Lars Wahlberg, polisområdeschef Västerbotten.
– En viktig del av reformen handlar om enhetlig organisation. I många fall fungerar det bra men eftersom det finns stora geografiska och demografiska skillnader i landet, måste man ibland göra avvikelser och skapa särskilda lösningar.
”Möjlighet till avvikelser”
– Det kommer innebära att vi i vår landsända kommer att få möjlighet till vissa avvikelser. Det innebär exempelvis att det eventuellt i Skellefteå kommer att finnas en egen grupp, med en chef, för brott i nära relation, trots att den egentligen kommer att vara för liten i relation till det spann, 8-12 medarbetare, som krävs för att få bli en egen grupp, fortsätter Lars Wahlberg.
”Lite oroligt i leden”
Å andra sidan kommer bedrägeriutredarna i Skellefteå och i Umeå ha en gemensam chef, påpekar han.
– Det är lite oroligt i leden när man är inne i en stor omorganisation. Mycket är oklart kring rutiner och vem man får som chef. Det ska tillsättas närmare 180 gruppchefer i regionen i närtid även om det är försenat.
– Arbetsledning på distans är en realitet, men i grunden är det bäst att ha sin chef på den plats där man arbetar. Det viktiga är att det finns en grundläggande syn och förståelse för den nya organisationen. Sätter vi chefen i Skellefteå blir det förstås reaktioner i Umeå – och tvärtom, tillägger Lars Wahlberg.
”Har toppar och svackor”
Det råder brist på poliser inom yttre tjänst och brottsutredande verksamhet i Skellefteå samt i Västerbottens inland.
– Den vanliga verksamheten har sina toppar och svackor. Detta påverkas av den nya organisationen. De nya poliser som finns är de som kommer ut från polisutbildningarna. Att rekrytera en annan polis än dessa innebär att man tar en polis av någon annan.
Rekrytering till inlandet
– Det är korrekt att inlandet behöver fler poliser, och nu görs en satsning på två nya i Norsjö och Malå, samtidigt som vi har pensionsavgångar där. Men det är något vi behöver arbeta ännu mer på, rekryteringen till inlandet, tillägger Lars Wahlberg.
Han kan å ena sidan hålla med om att det är lite tunt på utrycknings– och utredningssidan i Skellefteå.
– Men där ska man komma ihåg att ganska många bland annat är föräldralediga just nu. När detta minskar kommer vi att få en bättre balans. Men det behövs en nyrekrytering även till Skellefteå.
14 poliser som anställs
I länet anställs nu 14 poliser, varav 13 placeras på andra orter än Skellefteå och Umeå. Så visst görs försök att få ut fler poliser utanför kuststäderna i länet, främst Vilhelmina, Storuman och Lycksele, understryker han.
– Jag har en stor förståelse för den frustration som finns hos enskilda poliser och att det även måste göras något åt lönebilden. Förhandlingar pågår, mycket är man överens om och jag hoppas verkligen på ett bra resultat.
Åtta av tio poliser funderar på att byta yrke, visade Polisfackets undersökning?
– Ja, men från medias håll kanske man skulle titta lite närmare just på den typen av frågeställningar. Det är nog väldigt många som då och då funderat på att byta yrke.
Han avslutar:
– Engagemanget har varit otroligt stark inom kåren i länet inte minst under hösten, till exempel när det gäller insatsen i Boliden, det ökade terrorhotet och flyktingsituationen. När det varit som värst har medarbetarnas offervilja varit som bäst.
”En regelstyrd verksamhet”
– Ja, det finns delar som är röriga just nu och jag har också svurit en och annan gång också över vissa saker. Men i en så regelstyrd verksamhet som polisen har så får vi räkna med att en så stor omorganisation inte går smärtfritt att genomföra, tillägger Lars Wahlberg.
Polisen har en mycket ansträngd situation på grund av flyktingsituationen, som på många sätt skapat mycket mera arbete.