Skelleftehamnsleden vid Ursviken vid 11-tiden på måndagen: poliserna Berit Edlund Björkman och Gunnar Österberg, som är chef för trafikpolisen i Skellefteå, startar förberedelserna med att få igång den mobila fartkamera.
Fordonen blåser förbi...
Polisen själv kallar den för ATK-vagnen. ATK är en förkortning för automatisk trafikkontroll. Ansvaret för polisens ATK-verksamhet sker i Kiruna.
Den här blåsiga förmiddagen är det dags för polisen att kolla hur fort fordonen blåser förbi vid en av huvudkorsningarna längs Skelleftehamnsleden.
Hur är upplägget?
– Det här följer ett rullande schema där vi i Norr- och Västerbotten samsas om den här ATK-vagnen. Vi gör den här satsningen de närmaste veckorna i Skellefteå med omnejd.
– Det finns en naturlig orsak varför vi startar här: dels är det rejält med trafik längs sträckan, dels är det en olycksdrabbad väg. Det är därför vi vill ha ned hastigheten här, fortsätter Gunnar Österberg.
”Ett positivt beteende”
Han påpekar att det finns en positiv ”smittorisk” när polisen gör sådana här riktade insatser under längre tid:
– Det är att den enskilde föraren tar med sig ett positivt beteende att sänka hastigheten även när man kör på andra vägar. Det är något som alla drar nytta av.
Många som hör av sig
Berit Edlund Björkman påpekar att polisen under de här veckorna – hon samarbetar med Håkan Wikström – kommer att finns efter såväl de större vägarna som i samhällen och i byar.
– Ja, det finns orter där många hör av sig och exempelvis klagar på att den tunga trafiken kör väldigt fort. Det är platser där vi nu kan göra riktade insatser.
Hur fungerar kameran?
– Vi placerar ut den på en lämplig plats, startar upp systemet – och sedan sköter sig kameran själv. Vi behöver inte vara på plats.
– Det ger oss möjlighet att komplettera trafikövervakningen med att ha patruller antingen före eller efter den ATK-vagnen, eftersom vi vet att vissa ökar farten sedan man passerat en fartkamera, tillägger Berit Edlund Björkman.
Minskar olyckorna
Enligt polisen minskar varje år antalet dödsolyckor och antal svårt skadade på svenska vägar med 20-30 procent på vägar med fartkameror, och att mellan 15 och 20 människoliv sparas.
Här kan du läsa merom polisens ATK-system, automatisk trafikontroll.
Vad tycker du om polisens satsning på mobila fartkameror? Lämna din kommentar här intill!