Kolsyrepistol-attack kostade 150 000 kr: Rättegång avbröts – ny bevisning utreds

Den grova skadegörelsen i Bureå kostade drygt 150 000 kronor. Men vem gjorde vad – och hur många skattekronor ska gå åt för att kunna genomföra denna rättegång?

Olyckor, katastrofer2017-06-01 17:44

Det här är historien om en grov skadegörelse, en polisutredning och en rättslig prövning som inleddes den 16 september 2015 – och som pågår fortfarande.

Det var alltså för snart två år sedan som skadegörelsen inträffade på Bureskolan. Genom att skjuta med en kolsyrepistol skadades 34 rutor på flera skolbyggnader, polisen hittade 50 skotthål.

Hittade kolsyrepistol

Ett vittne larmade polisen om att skadegörelsen pågick. När polisen kom till platsen fann man två män, 21 och 27 år, i en bil där polisen fann en kolsyrepistol.

Polisens tekniska utredning kunde inte fastslå att just den kolsyrepistolen använts, men den hade ”samma prestanda och kaliber” som det vapen som använts vid skadegörelsen.

Han vistas inte i Sverige

På torsdagen hölls tredje försöket vid Skellefteå tingsrätt att genomföra förhandlingen, som dessförinnan fått ställas in av olika anledningar.

En av de åtalade männen, som just nu vistas i ett europeiskt land, hördes via videolänk från det landets svenska konsulat.

Den 27-årige mannen medgav att han skjutit ett skott, när han riktade pistolen bakåt, som kan ha träffat en av skolbyggnaderna. ”Men något annat har jag inte gjort”, påpekade 27-åringen i förhöret.

Därefter var dags att förhöra 20-åringen. Han medgav att han varit på platsen men förnekade att han skjutit några skott mot skolbyggnaderna.

”Nya uppgifter på Facebook”

Vidare förklarade den unge mannen att det finns nya uppgifter, att ett vittne skrivit uppgifter på Facebook som ska visa att vittnet lämnat felaktiga uppgifter till polisen.

– Eftersom det är nya uppgifter som kan tala till den misstänktes fördel, ansåg jag att det fanns hinder för att fortsätta förhandlingen.

– Polisen i Skellefteå får nu genomföra kompletterande utredningsåtgärder för att kontrollera de uppgifter som den misstänkte lämnat, tillägger åklagare Jonas Fjellström.

Det innebär kostnader för samhället när förhandlingen på nytt flyttas fram, kommentar?

– Det är extremt olyckligt. Förutom extra kostnader har ju vittnen anpassat sig för att komma till förhandlingen. Men framkommer nya uppgifter måste dessa utredas. Därför har rättsäkerheten ett pris, svarar Jonas Fjellström.

Åklagare Jonas Fjellström: Det här åtalet bygger till stor del på de uppgifter som vittnena lämnat, de har lämnat en helt annan berättelse än vad männen sagt i förhör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!