”Inbrottsvågen värst hittills”

Polisens siffror visar fakta: 84 inbrott eller inbrottsförsök i villor under 2014 – varav 52 under tre höstmånader. ”Något liknande har inte drabbat vår bygd”, säger Lars Westermark.

Foto: Norran

Olyckor, katastrofer2015-01-15 06:00

Han är i dag tillförordnad lokalpolisområdeschef, kollegan Lars Persson är ställföreträdande lokalpolisområdeschef.

Liknande antal anmälningar

När de tittar på preliminärsiffror för antalet anmälda brott som kommit in till Skelleftepolisen 2014, så är det ingen större skillnad jämfört med år 2013 då runt 5 500 anmälningar inkom.

En viss ökning av våldsbrotten – 40 fler anmälningar – syns i statistiken.

Men då man komma ihåg att 2013 minskade antalet anmälda våldsbrott med 12 procentenheter.

Ett motsatsförhållande

Ett intressant motsatsförhållande syns i statistiken vad gäller stölder och skadegörelse.

Å ena sidan har det anmälts 172 färre tillgreppsbrott, alltså stölder,  och skadegörelser.

Å andra sidan är det ett dystert rekordår för inbrott och inbrottsförsök i villor runt om i Skelleftebygden.

”75 är fullbordade”

– Under året anmäldes 84 villainbrott eller inbrottsförsök i villa. Runt 75 av brotten är fullbordade, att tjuvarna tagit sig in och stulit främst kontanter, guldföremål och smycken, sammanfattar Lars Persson.

Norran har i ett flertal artiklar berättat om hur polisen i Skellefteå arbetar för att försöka stoppa inbrottsligorna som kommer på besök.

Ni säger att ni vet att de allra flesta villainbrotten utförs av utländsk, organiserad brottslighet. Hur kan ni vara så säkra på det när bara ett fåtal har åkt fast?

– Vi vet det utifrån ärenden, som lett till rättslig prövning i år, att den här organiserade brottsligheten härrör från Baltikum, främst Litauen. Det bygger också på kunskap om hur den här typen av inbrottsligor arbetar runt om i Sverige och Europa, tillvägagångssätt och vad som stjäls.

– Men vi ser det också på att vi gripit ett stort antal personer som varit brottsmisstänkta, men där bevisningen inte räckt till för att gå in med begäran om häktning, fortsätter Lars Westermark.

Brottsplatsundersökningar

Polisen i Skellefteå har under 2014 prioriterat att göra betydligt fler brottsplatsundersökningar, antingen utförda av polisens tekniker eller polis i yttre tjänst.

– Det ger flera fördelar, främst att vi möter brottsoffren på plats samt att vi får en bild av brottplatsen och kan säkra spår som i ett senare skede kan visa sig vara värdefulla.

Privatpersoner i Byske och Kusmark har under hösten tipsat polisen om stöldbrott som slutat med rättegång. Vad kan den enskilde mer göra?

– En viktig sak är att se över sitt eget hem. Tre saker ska vara uppfyllda för att en inbrottstjuv ska lyckas: en motiverad gärningsman, det ska finnas något att stjäla och en god chans att lyckas med brottet.

– Om husägare inte hade kontanter och guld som lätt kan stjälas skulle den brottskedjan brytas, säger Lars Westermark.

undefined
Arkivbild: HANS BERGGREN Värst drabbat. Stadsdelen Morö Backe är det bostadsområde i Skellefteå där inbrottstjuvarna härjat mest.
undefined
undefined
Svart på vitt. Inbrottsstatistiken för 2014 visar rekorddystra siffror, konstaterar Lars Persson (närmast) och Lars Westermark.
Höstens inbrottsvåg: här slog tjuvarna tillTjuvarna körde fast - grävde ner guldetPolis om inbrotten: ”Utländska ligorna mycket effektiva”Skelleftepolisens jakt efter stöldgodsKartläggning av en inbrottsvåg”De visste om att det var stöldgods”Bästa tipsen för att stoppa inbrottsvågen

Från den 1 januari 2015 jobbar svensk polis under en enda stor polismyndighet.

Vidare finns sju polisregioner. Polisregion Nord består av Norr– och Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

I polisområde Västerbotten finns tre lokalpolisområden: Skellefteå (där Malå och Norsjö ingår), Umeå samt Södra Lappland (där Lycksele ingår).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!