Dödliga knivdramat på Morö Backe torg: Åklagaren förstår familjens besvikelse

Han menade att det var mord eller åtminstone dråp. Men Skellefteå tingsrätt höll inte med. ”När jag analyserade domen kom jag fram till att jag inte kunde förvänta mig att hovrätten skulle ha en annan uppfattning”, säger åklagare Andreas Nyberg.

Olyckor, katastrofer2017-04-06 16:12

Den 4 januari meddelade Andreas Nyberg att han inte kommer att överklaga den friande domen.

Vad var skälen att Skellefteå tingsrätt inte lyssnade på dina argument?

– Nödvärnsfrågan har varit med oss hela tiden, det har varit något som vi tagit ställning till under utredningens gång. Men man måste också tänka på skillnaden mellan en förundersökning och att väcka åtal, till själva prövningen i rättssalen och allt som framkommer där. Där gör ju domstolen en helhetsbedömning av alla uppgifter.

– Tingsrätten, som inte var enig i sin bedömning, kom fram till motangreppet inte var uppenbart oförsvarligt med tanke på det knivvåld 25-åringen först blev utsatt för när denne satt i bilen och blev angripen av den man som senare dog till följd av knivskadorna. Det ska ha handlat om nödvärn, fortsätter Andreas Nyberg.

”Angreps med flera knivhugg”

Här ansåg alltså tingsrättens majoritet att den åtalade hade rätt att använda mycket kraftigt våld utifrån att han först angreps med flera knivhugg av en maskerad man nattetid i en bil där han hade liten möjlighet att fly.

Tingsrätten påpekar att det ”inte funnits utrymme för rimliga alternativa handlingssätt” för 25-åringen och att det dödliga våldet ”inte klart har avvikit från vad som behövts för att avvärja angreppet”.

En nämndeman tyckte att 25-åringen skulle frias men att det handlat om nödvärnsexcess.

Svårigheten att besinna sig

Det är en andra variant på nödvärn. Nödvärnsexcess handlar om den angripnes förmåga att i den konkreta situationen anpassa sitt handlande, helt enkelt att ha svårt att besinna sig vid den aktuella situationen.

Andreas Nyberg säger:

– Om jag först kommer runt invändningen om nödvärn skulle jag i hovrätten sedan komma förbi nödvärnsexcessen. Min bedömning är att jag inte skulle göra detta. Hovrätten ska vara en överprövning, inte en omprövning. Därför valde jag att inte överklaga den friande domen.

Nu  har familjen överklagat till hovrätten, rättegången inleds på måndag. Kan du förstå deras besvikelse att du inte drev målet vidare?

– Ja, jag har full förståelse för att alla inte håller med i min bedömning. Ibland blir någon part missnöjd, men som åklagare kan jag inte ta ställning till detta. Någonstans ska ett beslut fattas, och jag menar att jag hade goda grunder för att inte överklaga den friande domen.

Dramatisk vändning Morö Backe–dramat: Åtalad släppt, frias från dråpmisstankarMorö Backe-dramat: Därför frias åtalad för mord – domstol menar självförsvar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!