Solrosens sammanträdesrum vid den psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett: på plats finns beroendeenhetens avdelningschef, en sjuksköterska samt förre psykiatrichefen.
Stor del av vardagen
De har alla omfattande erfarenhet av vad drogmissbruk innebär för den enskilde, för de anhöriga – och att missbruk av spice har blivit en betydande del av deras arbetsvardag.
På beroendeenheten ser man varje dag följderna av missbruk av spice, såväl för yngre och oerfarna personer som för äldre och mer toleranta missbrukare.
Både fysiskt och psykiskt
Spice skapar på kort tid både ett fysiskt och psykiskt beroende, och med kraftigare abstinens än vad som förekommer vid beroende av hasch och marijuana.
Det har visat sig tydligt under hösten att de illegala tillverkarna av spice hela tiden förändrar innehållet för att undgå kriminalisering, men även att missbrukarna själva tillverkar sitt eget spice.
Misstankar om dödsfall
Runt om i Sverige har allvarliga fall – till och med dödsfall – uppmärksammats där spice misstänks vara en bidragande orsak (se även artikel här intill).
Lars Hellgren, avdelningschef på beroendeenheten, säger:
– Man spelar rysk roulette med sitt liv eftersom man vet så lite om vilka skadeverkningar man kan få, både på kort och lång sikt.
Bröstsmärtor, kramper
Vanliga skador vid akut rus av spice är hög puls, bröstsmärtor, medvetslöshet, kramper, epilepsiliknande anfall, oro, ångest och hallucinationer.
Sjuksköterskan Susann säger:
– Spice har en lång och plågsam abstinenstid. Vi har också sett under hösten att biverkningarna ofta gått från illamående och kramper till fler fall av medvetslöshet.
”Ett förvärrat läge”
– Detta gäller även de som sedan tidigare är inne i ett missbruk och är mer toleranta mot droger. Det är ett tecken på ytterligare ett förvärrat läge när det gäller spice och följderna av ett missbruk.
– Och glöm inte bort att aceton ingår i processen för att tillverka spice. Det är lätt att inses riskerna för hjärnskador om man använder aceton, fortsätter Susann.
”Bagatelliserar risker”
Lars Hellgren tillägger:
– Vi har senare tid också sett fler fall där den enskilde blivit aggressiv eller visat upp en slags hyperaktivitet, utifrån de centralstimulerande ämnen som finns i spice.
Han ser också en trend av hur yngre människor tycks bagatellisera riskerna, när de jämför de kända skadeverkningarna av alkohol.
En större medvetenhet
– Men senaste tidens larm om spice kan i bästa fall ändra detta, att det skapas en större medvetenhet, hoppas han.
Carl-Gustaf Olofsson, som under flera år har arbetat som psykiatrichef i Skellefteå, vill lyfta in missbruket av spice i ett större sammanhang.
Många saker som bidrar
Han påpekar att allt fler unga människor mår psykiskt dåligt, det råder hög arbetslöshet bland ungdomar och brist på bostäder där unga har råd att bo. Sådant kan på olika sätt bidra till ett utanförskap som i värsta fall leder till att man som ung flyr bort och testar narkotika.
– Här kan man som förälder också hjälpa till att vara ett föredöme för sina barn och exempelvis sluta röka. Just rökningen är en tydlig inkörsport till att senare pröva på narkotika.
Nya analysmetoder
Lars Hellgren vill samtidigt påpeka att nya analysmetoder har gjort det lättare att klarlägga vilka preparat som den enskilde tagit och spåra eventuellt bruk av spice via urinen.
Det gör att missbrukare av spice kan upptäckas på ett annat sätt jämfört med tidigare.
Ni inom vården som ser följderna av spice: vad är ert budskapet budskap till föräldrar i Skellefteå?
– Om man har en tonåring som börjar agera trögt, får det svårt i skolan och byter umgänge, så måste man vara nyfiken som förälder och vara uppmärksam. Man måste också vara medveten om att det finns hjälp och stöd att få via socialtjänsten i första hand.