Argumenten för och mot tio års fängelse

Han ska dömas till tio års fängelse som huvudman för Darknethärvan, menade åklagarna. Runt fem-sex år, kontrade försvaret.

Olyckor, katastrofer2015-09-02 07:00

Johannes Malmquist beskrevs i Skellefteå tingsrätts dom som narkotikahärvans huvudman. Åklagarna Anders Norberg och Petra Lundberg vidhöll den uppfattningen vid pläderingen i hovrätten.

Anders Norberg:

– Det handlar om vad som hittats i hans dator och mobiltelefon, om fynden som gjordes i ödehuset som användes som central under nästan ett år, om vad som skrivits i chattar och vad avlyssningen gav, om de uppgifter som den medåtalade 27-åringen lämnat som stämmer med övrig utredning – det visar att Malmquist har bestämt över verksamheten.

Lyfte fram en hypotes

Advokat Jonas Wiklund lyfte fram hypotesen att 27-åringen, som fick fem års fängelse, haft en mer central roll än vad förundersökningen visat:

– Jag får det till cirka 870 överlåtelser som min klient ska dömas för. Sett till mängden är det runt fyra års fängelse, samt något år till för de försvårande omständigheterna.

Åklagarna menade att Malmquist ska dömas för cirka 4 600 överlåtelser.

Vid slutet av rättegången beslutade hovrätten att Johannes Malmquist ska kvarbli i häktet i väntan på domen.

Två av männen släppta

Däremot beslutades att de två männen från Norrbotten, som dömdes till tre respektive två års fängelse för grovt narkotikabrott, skulle släppas på fri fot.

Beskedet antyder att männen, båda 27 år, åtminstone inte kommer att dömas för grovt narkotikabrott som innebär minst två års fängelse.

När minimistraffet är två års fängelse är grundregeln att den misstänkte inte ska släppas fri utan börja avtjäna straffet direkt.

Han medger delaktighet från sommaren 2014 och fram till februari i år. Det är vad han ska dömas för.

Huvudmannens straff blev tio års fängelseHuvudmannens tuffa strid i Darknethärvan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!