Det var vid 02-tiden under natten som olyckan inträffade. På SCA finns tre delar i deras bioreningsanläggning och det var den andra delen – en slambassäng – som brast av oklar anledning och stora mängder vatten rann ut i älven.
– Slammet som rann ut består mestadels av vatten, men också biologiskt nedbrytbara ämnen som inte utgör någon fara för djur och naturliv. Det innehåller inga gifter eller kemikalier, säger Anders Edholm till Västerbottens-kuriren.
– Det här är restprodukter från tillverkningen och våra insatsvaror kommer ju från skogen.
Det ska ha varit en stor kraft som utlöstes när slambassängen brast och baracker drogs med. Totalt cirka 50 personer fanns på plats vid fabriksområdet när olyckan inträffade, men inga personskador uppstod, enligt Anders Edholm.
– Det här är en allvarlig olycka som skett. Det stämmer att några baracker har flyttat på sig och det undersöks just nu exakt vad som hänt med barackerna, säger han.
Vad används barackerna till?
– Det är baracker som står där i samband med bygget av den nya anläggningen.
Bor det folk i dem?
– Nej, det är ingen som bor i dem, och de var inga personer på plats i dem under natten.
Var det något ni var oroliga för initialt?
– Initialt så visste vi inte exakt vad som hänt, vilket innebar att vi informerade ledningen och personal samlades snabbt på plats för att se vilka skador som uppstått.
En utredning är inledd för att försöka ta reda på varför olyckan inträffade.
– Det var en stor mängd vatten som rann ut och vi tittar just nu på vilka skador det här har medfört. Vi ser i nuläget inte att det har medfört några större skador på byggnader. Det är begränsade skador, säger Anders Edholm.
Länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket är informerade om det inträffade, enligt Edholm.
– Det gjorde vi direkt i morse, så den dialogen är upprättad.
Vad får det för följder?
– Det måste utredas vilken inverkan det här kommer få, men det är en dialog vi behöver föra med länsstyrelsen i första hand. Vi får återkomma med mer information i ett senare skede.
Arbetet vid anläggningen ska inte påverkas av olyckan, enligt Anders Edholm.
– Vi har ett underhållsstopp just nu ändå, och vi räknar med att starta anläggningen igen på torsdag, enligt plan, säger han.
Kommer bassängen behöva ersättas?
– Den måste i alla fall repareras. Vi undersöker vilka vägar vi behöver ta för att ställa det här till rätta.
Hans Sandberg är miljöhandläggare på länsstyrelsen.
– Vi fick information om det här utsläppet i morse och har varit på plats och tittat på förödelsen. Som tur är är älven så pass stor att det blir en våldsam utspädning av det som har läckt ut, säger han och fortsätter:
– Rent miljömässigt tror jag inte att vi kommer se några direkta konsekvenser av det här. Det är snarare om ett sådant här utsläpp skulle fortsätta under lång tid.
Kommer detta att resultera i några åtgärder från er sida?
– Inte just nu. Ansvaret ligger på SCA att utreda vad som har hänt och vilka åtgärder som behöver göras, säger Hans Sandberg.
Jonas Jansson är facklig ordförande för Pappers på SCA. Han blev förskräckt när han fick höra om det inträffade.
– Det får betraktas som en stor händelse när en sektion av en bassäng rämnar och tar med sig byggbaracker. Jag är bara glad att ingen var i närheten och att ingen blev skadad. Det är det viktigaste. Saker går alltid att laga, säger han.
Han menar att situationen hade kunnat vara en annan om bassängen brustit på dagen istället för på natten.
– Det är inte bara i barackerna det finns människor. Det är även folk runt i kring bassängen och jobbar, så nog hade det kunnat sluta på ett helt annat sätt, säger Jonas Jansson.
Nu vill facket vara delaktig i utredningen av olyckan.
– Vi jobbar alltid hårt med säkerhet och har ett bra samarbete med företaget vad gäller det. Så jag har fullt förtroende för att vi ska få delta i utredningen, säger Jonas Jansson.