Nytt vintersim närmar sig: ”Det är en otrolig folkfest”

14 nationer, hundratals starter och en iskall poetisk inledning – det är den korta sammanfattningen av årets vintersim i Skellefteå.

15 januari 2019 10:53

För åttonde året i rad arrangerar föreningen Mörkrets och kylans glada vänner ett öppet skandinaviskt vintersim i Skellefteälven.

Hittills har deltagare från 14 länder anmält sig till tävlingen, som genomförs lördagen den 16 februari.

– Just nu har vi 120 starter och då har vi inte räknat in lagen. Det är ett väldigt bra anmälningsläge i dagsläget och vi brukar se att främst de lokala lagen brukar anmäla sig nu under januari, säger projektledaren Maria Rautio till Norran.

25, 50 eller 100 meter samt en stafett på 4x25 meter är de distanser som finns i tävlingen och de tre förstnämnda ingår som en deltävling i världscupen.

– Vi ser att lagen i mångt och mycket har utvecklats och blivit fler och fler. Det vill vi ska fortsätta utvecklas, säger Maria Rautio.

Att många lokala lag ställer upp i stafetten brukar också göra sitt för publiken.

– Det är en otrolig folkfest och om man känner någon som man kan heja på blir det ännu bättre.

Vaken kommer i vanlig ordning sågas upp nedanför Bryggarbacken och enligt Maria Rautio är det relativt bra isförutsättningar i år.

– Jag blev väl lite bekymrad nu när den här snön kom, ju mer snö som kommer på isen ju mer trycks den ner och då kommer det upp vatten. Så får jag önska så önskar jag ingen mer snö. Nu ska det bli kallt också och det känns väldigt bra. Och de som har gjort vaken tidigare har stenkoll på läget.

Något som Maria Rautio vill utveckla är arrangemanget runt själva tävlingen.

– Med tanke på att det är så många människor på plats är tanken är att vi ska försöka jobba mer mot näringslivet och försöka få några fler företag från Skellefteå att finnas på plats.

Vintersimmet invigs kvällen den 15 februari med vakpoesi, där dikter framförs ståendes i en vak.

Samma dag hålls seminarium om mörker och kyla med forskare och experter och dagen efter är det alltså vintersim – och prideparad samtidigt.

– Vi har en dialog om det och det är jätteroligt att det är samma dag. Vi ser det bara som något väldigt positivt, säger Maria Rautio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabeth Eriksson

Ämnen du kan följa