Japansk touch på Jimmie Ericssons nyårsmeny

Han säger att han aldrig brukar ha fel. Så därför känns det helt rätt att Jimmie Ericsson levererar tipset på trerättersmenyn till nyårsaftonen.

Jimmies sallad funkar till många olika rätter.

Jimmies sallad funkar till många olika rätter.

Foto: DAvid Ekström

Nyår2020-12-28 08:13

Numera är han hallchef på Skellefteå Padel. Men det är på isen han har bjudit på de flesta minnena för fansen. Och nu bjuder den matlagningsintresserade Jimmie Eriksson Norrans läsare på nyårsrecept.

– Av hockeyspelare i den här stan är jag nog bäst i köket, säger han och ler.

Men han har en lärjunge.

– Gustaf Lindvall är duktig – men om du skulle frågat honom så skulle han blivit väldigt nervös och det skulle ta väldigt lång tid, säger han och skrattar.

undefined
Att halstra tonfisk med en brännare är att föredra.

Nu bjuder han er läsare på en relativt lättlagad trerättersmeny till nyårsaftonen.

– Det här är en billigare middag än vad man brukar förknippa med nyår. Men varför ska man alltid fira in det nya året med oxfilé, hummer och löjrom. Även om jag är ett stort fan av löjrom och svensk hummer. Man behöver inte alltid ta de ädlaste delarna. Hellre äter jag en bringa på Bergmarks Gård än en oxfilé från vanliga mataffären. I den här rätten är det tonfisk – men det är inte så mycket.

Han tycker att man kan äta det mesta på nyårsafton. Pizza kan funka.

– Jo, även om det är något man förknippar med nyårsdagen. Men om jag blev bjuden på en bra napolitansk pizza där toppingen spelar mindre roll så skulle jag bli nöjd.

Nu blir det en tydlig touch på japanskt i menyn.

– Jag gillar syran och hettan. Det är fräscht. Den här salladen kan dyka upp till en lasagne också till exempel – den är ganska bred.

Här hittar ni Jimmies meny.

undefined
Asiatisk tonfisksallad

Förrätt

Asiatisk tonfisksallad till 4 personer

3 tomater

3 avocado

100 g plockad sallad

5 msk olivolja

4 msk Yuzu juice (finns på Jacks)

320 g tonfiskfilé

1 msk japansk soja

3 ägg

Furikakekrydda

Salt 

Peppar

Så gör du: Koka äggen – man vill ha krämig äggula. Skär tomaterna och avokadon i stora bitar, blanda i plocksalladen.  Häll på olivolja, soja och Yuzu Juice. Skär upp tonfiskfilén. Salta och peppra. Antingen steker du den snabbt i stekpannan, cirka tio sekunder på hög värme, eller så tar du en brännare och halstrar tonfisken. Lägg upp salladen och placera äggen och tonfisken på salladsbädden. Strö över Furikakekrydda.

undefined
Grillade kycklinglårfileer med grillad paprika och furikakesallad.

Huvudrätt

Grillade kycklinglårfileer med grillad paprika och furikakesallad till 4 personer

Kycklingen

1 kg kycklinglårfilé

2 spetspaprikor

Salt och peppar

Så gör du: Lägg kycklinglårfilén i ett halster. Salta och peppra båda sidorna. Dela paprikan i två, ta ut kärnorna och lägg i halster. Grilla på grillen.

Glace

1 msk olivolja

10 droppar tabasco

Saften från en lime.

Blanda och pensla på när köttet är klart.

Furikakesallad

3 tomater 

3 Avocado

100 g Isbergsallad

2 st lime

Japanska soya

Furikakekrydda

Så gör du: Skär tomaterna och avokadon i stora bitar, strimla isbergssalladen. Riv limeskalen och pressa ned limejuicen i en bunke. Tillsätt sojan och blanda runt med salladen. Strö över furikakekryddan.

undefined
Jimmies egen gräddfilsglass med chokladfondant.

Efterrätt

Jimmies egen gräddfilsglass med chokladfondant (4-5 personer)

Gräddfilsglassen

250 gram mjölk

60 gram grädde

200 gram socker

1 gelatinblad

300 gram hängd gräddfil

165 gram Philadelphiaost

Så gör du: Häng gräddfilen i en sil. Koka upp mjölk och socker. Lägg ner de blötlagda gelatinbladen och kyl ner. Mixa ner philadelphiaosten och gräddfilen och frys.

Chokladfondant 

180 g mörk choklad

180 g smör

190 g ägg

28 g äggula

139 g florsocker

21 g kakao

94 g vetemjöl

Så gör du: Vispa ägg, gula och florsocker. Smält smör och blanda i chokladen i två omgångar. Tillsätt smör/chokladblandningen i ägg/sockersmeten, tillsätt mjöl och kakao. Sätt ugnen på 200 grader. Häll smeten i en sprits och spritsa i smörade och bröade (med rörsocker) formar. Grädda i sju minuter mitt i ugnen. Fondanten ska vara fast i kanterna och lös i mitten. 

undefined
Jimmie spritsar i chokladsmeten till fondanterna.
Fem tips från Jimmie

Testa gärna att göra en fondant först för att se om den blir bra.

Använd halster när du grillar. Då fastnar inte kycklingen och paprikan på gallret.

Om du får tag på bifftomater så använd det istället för vanliga tomater.

Smält smöret ordentligt innan du lägger ner chokladen när du ska göra fondanten.

Köp avokados i god tid och låt dem mogna i köket länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!