Nya semlor är den nya grejen

Först den 17 februari är det fettisdag. Redan nu är det full fart på semmelbaket. Det nya för i år är att hitta på något nytt.

28 januari 2015 14:00

Stigs konditori i Skellefteå har tagit fram en semmelwrap vars rykte har spridits snabbt.

– Jag såg på Facebook att en man från kocklandslaget hade hittat på en semmelwrap i fjol men inte vågat testa idén. Jag hakade på direkt och vi provade att baka några samma dag, berättar Thor Boström, ägare till Stigs konditori.

De använder samma deg som de använder till vanliga semlor. Men istället för att bli en bulle plattas den till som en pannkaka, får jäsa och gräddas sedan.

– Efter det får man vara snabb och fylla den med mandelmassa och grädde innan man viker ihop den. Det är ju så tunna så de torkar om man tar för lång tid på sig, säger Thor Boström.

Vad gillar du bättre, den vanliga semlan eller semmelwrapen?

– Semmelwrapen är ju mer praktisk att äta. Med en vanlig semla får man grädde på näsan. Jag tycker nog också att semmelwrapen är godare, den blir inte lika stabbig som den vanliga.

På Ica Supermarket i Skelleftehamn har man följt utvecklingen med wrappen och kontrar nu med en semmelcroissant.

– Vi har provat oss fram, det är kul att vara först med något nytt, säger Andreas Lindkvist som är kombinerad bagare och butikschef.

Även här använder man samma deg som till vanliga semlor. Degen får jäsa och kavlas sedan ut till en avlång platt kaka. I mitten klämmer Andreas Lindkvist ut en sträng med mandelfyllning innan han rullar ihop degen till en korv. Ändarna trycks sedan ihop så det blir en rund croissantform. Ovanpå detta spritsas sedan grädde, och det avslutas med en topping av strössel eller ringlad choklad.

– Vi gjorde ett 40-tal croissanter och delade ut till kunder för provsmakning. Efter det har vi fått återkoppling via Facebook. Den har fått höga betyg. Många uppskattar att den inte är lika mastig som en vanlig semla, säger Andreas Lindkvist.

Har du redan nu tänkt ut en ny sorts semla till nästa år?

– Ja, det blir samma koncept fast lite mindre traditionellt, säger Andreas Lindqvist hemlighetsfullt.

 

Vi har provat oss fram, det är kul att vara först med något nytt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Lindberg