Ny chans till utmärkelse för Stadsparken

Nyligen fick den silver på European Garden Awards. Nu är Stadsparken i Skellefteå en av finalisterna till Stenpriset 2016.

30 september 2016 13:41

Stenpriset är ett arkitekturpris som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten används på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

På fredagen presenterades finalisterna. Förutom Skellefteå stadspark så är Stora Torget i Barkarby, Stora Torget i Visby och konstverket Utblick/Insikt i Malmö nominerade.

– Årets finalister håller samtliga hög klass i utförandet och lyfter fram naturstenens många möjligheter på ett både elegant och kreativt sätt, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, i ett pressmeddelande.

Läs också: Hedrande silver till Stadsparken

Sveriges steniondustriförbund skriver följande i sin motivering om Skellefteå stadspark:

”Skellefteå stadspark nomineras för en förädling och förnyelse av den befintliga stadsparken. Det övre planet har behållit motivet av en klassisk stadspark. Innanför denna symmetriska uppläggning har nya figurer, ytor, möbler och rum lagts till. Detaljarbetet är imponerande och tilläggen har stor precision. Stenmaterialet är nordiskt och består av frikostigt dimensionerade inramningar av granit och en torgdel av skiffer, vilken har fått en elegant randning.”

Priset delas ut den 19 oktober.

Juryn för Stenpriset 2016 Kurt Johansson, professor vid SLU Alnarp och expert på natursten. Staffan Strindberg, arkitekt SAR/MSA, Strindberg Arkitekter (vinnare av Stenpriset 2014). Thorbjörn Andersson, landskapsarkitekt LAR/MSA, Sweco Arkitekter och professor vid SLU Ultuna (vinnare Stenpriset 2015). Kai Marklin, ordförande, Sveriges Stenindustriförbund. 30122008Foto: Daniel ErikssonFoto: Daniel Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa