Det blåser, så där som det alltid gör ute på Rönnskär, samtidigt som en svag doft av slig letar sig in i näsan. Ylva Lestander, 31 år, klättrar säkert upp för gallertrappen upp mot e-kaldoverkets skorsten.
– Vi avbryter genast klättringen om väder och vind gör den mindre säker, förklarar Ylva.
Hon och kollegan Robert Lundström ska göra en flödesmätning i skorstenen så att den fasta mätaren kan kalibreras. En ganska vanlig arbetsuppgift för arbetslaget.
– För mig passar det utmärkt att det är så mycket praktiskt arbete. Jag är nog lite för rastlös för att sitta vid en dator hela dagarna. Det är variationen som är det bästa med det här jobbet, samtidigt som det hela tiden finns saker att fördjupa sig i, säger hon.
Miljöteknikerna, som är sex stycken, har till uppgift att se till att utsläppen håller sig inom fastställda gränser. De mäter allt mellan himmel till jord: stoft- och gasprover, svaveldioxidutsläpp från skorstenarna, en mängd vattenprover samt den omgivande miljön närmast Rönnskär.
– Jag känner mig inte som en miljöpolis utan snarare som en övervakare. Det är ganska unikt att man har en hel avdelning som gör sådana här mätningar. Vanligast är att företagen tar in konsulter, säger hon.
Höga höjder
Det där är högsta punkten vi mäter på. I det här jobbet måste man tåla höjder.
Ylva Lestander
Redan på högstadiet blev Ylva intresserad av miljöfrågor och efter utbildningen på miljö- och hälsoskyddsprogrammet hamnade hon i Tierp som miljö- och hälsoskyddsinspektör. Där blev hon kvar i två år innan hon flyttade till Skelleftehamn och började på Rönnskär.
– Jag gjorde mitt examensarbete om elektronikskrot. Det var då jag kom i kontakt med Rönnskär. Att jobba på ett miljökontor kändes ganska givet under utbildningen, men om jag tänker efter så var det nog det här jag egentligen ville jobba med, säger hon.
Ute på verket, som för en obekant känns som en labyrint, kör Ylva och kollegan Robert vidare till den stora och höga centralskorstenen. Den sträcker sig 102 meter sig rakt upp mot himlen och har en stege som löper på utsidan. Den har stått där sedan Rönnskär togs i bruk, 1930. I dag ska inte Ylva klättra utan det blir kollegorna som får till uppgift att äntra den mäktiga skorstenen. Halvvägs till toppen, ungefär 50 meter upp, finns en liten kur som hänger på utsidan av skorstenen och det är dit Robert Lundström och Mattias Karlsson är på väg.
– Det där är högsta punkten vi mäter på. I det här jobbet måste man tåla höjder, säger Ylva och tittar upp efter kollegorna som klättrar med förvånansvärt hög fart upp längs skorstenen.
Dagen sista uppdrag är att ta ett grundvattenprov strax utanför grindarna.
– Vi mäter metaller i grundvattnet, så vi ser att det inte är påverkat, berättar hon.
Varje år gör de ungefär 2 500 vattenprov och närmare 400 stoft- och gasprov, dessutom kontrolleras kontinuerligt svaveldioxidutsläpp från åtta skorstenar inne på verksområdet.
– Ibland tar vi prover på sallad och vinbär hemma i folks trädgårdar. Det brukar vara riktigt trevliga uppdrag, säger Ylva.