Declan McGauran, född och uppvuxen i de västra delarna av Irland, har sökt sig till Kusfors tillsammans med en rad andra volontärer för att jobba på kaféet i Kusfors.
– Det har varit en fantastisk upplevelse att komma hit. Det är ljust dygnet runt, luften är så otroligt ren och folket väldigt trevliga, säger Declan.
Volontärarbete
Sedan Declan var 15 år har han bott i Dublin större delen av sitt liv arbetandes som skådespelare inom bland annat teater och radio. Samtidigt som hyrorna steg och det blev allt svårare att bo i Dublin kände han hur livet i en storstad var påfrestande. 2015 flyttade han till den Marocko kusten för att jobba på ett vandrarhem och senare en restaurang.
– Jag har varit på en hel del ställen och det är otroligt hur bra uppstyrt allt är här. Det är en helt annan kultur här jämfört med till exempel Marocko. Allt är verkligen ordnat bra för oss som jobbar här så det är enkelt att komma in i det, säger Declan McGauran.
Svenska klassiker
Trots att Declan bara varit i Sverige drygt en månad har han redan hunnit testa en rad klassiskt svenska aktiviteter.
– Vi testade surströmming, vilket var en rädd spännande upplevelse. Lukten, eller kanske stanken, var helt fruktansvärd. När vi öppnade burken blev en person helt dränkt i spadet, säger han och fortsätter.
– Så fort tillbehören väl var på plats och fisken fixad så var det faktiskt rätt gott. Sen har vi hunnit testa varit på dans också. Det var rätt stort i Irland för kanske 40 år sedan men sen har det dött ut lite, men det var fantastiskt roligt, jag dansade två gånger och skämde nog bara ut mig lite.
Sen har det såklart blivit en hel del fika, berättar han.
– Det är en underbar tradition. Det bryter upp vardagen, ger utrymme att vara social och öppnar upp för möten med nya människor.
Vill stanna
För närvarande vet Declan att han ska stanna i Kusfors till i september men han är öppen för en förlängning.
– Jag skulle gärna stanna och uppleva vintern och mörkret. Det handlar om att hitta ett sätt att få det att fungera. Jag ska uppträda med min show här i Sverige har jag tänkt, sen kanske det finns chans att driva kaféet även under vintern, säger han.
Vi testade surströmming, vilket var en rädd spännande upplevelse. Lukten, eller kanske stanken, var helt fruktansvärd.