Konceptet med vintersim har blivit lite av ett signum för Skellefteå Kommun. Lars Westerlund, ordförande i Mörkret och kylans glada vänner ser positivt på utvecklingen.
– När vi började för fyra år sedan var det runt 60 deltagare, nu är vi uppe i runt 200. Totalt handlar det om tävlande från sju olika länder, även om de flesta är svenskar, säger Westerlund.
Även bland de tävlande är eventet uppskattat. Janne Bygdemo som var med och tävlade uppskattar dagen.
– Det är ett väldigt roligt initiativ. Att bada isvak ger en sorts kick som är svår att beskriva, och egentligen är det inte så kallt bara man får på sig kläder direkt efteråt. Sen är det ett väldigt bra sätt att avlusa sig på, säger han skämtsamt.
Familjefest
De stora läktarna ut mot älven fylldes med besökare som kommit för att beskåda arrangemanget. En av de på plats var den tidigare vintersimmaren Staffan Backman.
– Nu är det många år sedan jag badade isvak senast, säkert 40 år. Men jag minns att det var en häftig och skön upplevelse. På den tiden var det inte alls speciellt stort, då var det inte särskilt många som vågade, säger Backman.
Nu när vintersimmet i Skellefteå dragit igång är Staffan Backman återigen sugen på att bada lite isvak.
– Varje år sedan det här började har jag tänkt att jag ska anmäla mig, men det har aldrig blivit av. Fram tills dess får jag passa på att njuta av tillställningen. Det har blivit lite av en fest för hela familjen. Ska stan kunna växa till 80 000 behövs mer arrangemang i det här stuket, säger han.
”Målsättningen är att växa”
För varje år har vintersimmet vuxit i Skellefteå. För många har konceptet blivit en viktig återkommande tradition.
– Vårt mål är alltid att växa och locka fler utövare. Det är fler klasser och fler nationaliteter representerade nu än tidigare. Det var en grupp från Kina som var på väg hit, tyvärr föll det igenom, men vi kan se att konceptet är populärt internationellt, säger Lars Westerlund.
Här kan du se resultatet från tävlingarna.