Vinterkräksjukan härjar i Västerbotten – så undviker du smitta: ”Handspriten är överskattad”

Vinterkräksjukan anlände på allvar till Västerbotten för ett par veckor sedan. Men toppen är långtifrån nådd. Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, ger oss sina bästa tips på hur vi undviker smittan.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2016-02-08 15:56

Årets kurva tycks följa fjolårets ganska väl, berättar Stephan Stenmark. Förra veckan konstaterades fem fall i länet, förra året nio samma vecka. Inga fall konstaterades vid Skellefteå lasarett. Men statistiken säger lite när det kommer till vinterkräksjukan:

– När det är så ytterst få fall som diagnosticeras, blir statistiken missvisande. Men vi vet att vinterkräksjukan är här och vet att det troligtvis är ett tag kvar innan toppen är nådd, säger Stephan Stenmark.

Det finns flera saker man kan tänka på för att undvika att smittas. Och för att undvika att sprida smittan vidare.

– Vuxna bör vara hemma åtminstone en dag efter att de är helt symptomfria, barn bör vara hemma två dagar. Att barn ska vara hemma längre har att göra med att vuxna är bättre på att exempelvis tänka på sin handhygien, fortsätter han.

”Tvätta händerna”

En god handhygien är a och o.

– Tvätta händerna med tvål och skölj ordentligt. Handsprit är överskattad, den biter dåligt på virus men kan användas som ett komplement. Det är bättre att skölja händerna ordentligt med vatten, säger Stephan Stenmark.

Bufféer bör man också undvika:

– Om man vanligtvis har frukostbufféer på jobbet, exempelvis, kan man kanske göra ett uppehåll med det. Det är olämpligt att ha en ost framme som flera personer håller med ena handen och hyvlar med andra, säger han.

Hur farligt är det att besöka lekland och bad?

– Farligt och farligt, det är klart att där det är många barn kan det finnas smitta, men samtidigt kan man ju inte helt sluta leva. Man kan absolut fortsätta göra trevliga saker, men tänka på det här med handhygien och liknande.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om