Vill ha E4 flyttad ut ur byn

Bybor i Övre Bäck och Daglösten ger inte upp. De har fortfarande hoppet om att få E4 flyttad utanför byn. ”Vi tror att fördelarna för medborgarna överväger”, säger de.

Trafiken tränger sig på. Ett bekymmer för de som bor i Daglösten och Övre Bäck. Fr v Michael Andersson, Åke Andersson, Viveca Löfstedt, Olle Löfstedt. Foto: Yvonne Rönngren.

Trafiken tränger sig på. Ett bekymmer för de som bor i Daglösten och Övre Bäck. Fr v Michael Andersson, Åke Andersson, Viveca Löfstedt, Olle Löfstedt. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Not Found2017-12-26 19:58

Hoppet om en flyttad väg fick de i vägutredningen som gjordes för 17 år sedan (år 2000). Då diskuterades flera alternativ varav ett innebar nydragning i öster.

År 2008 var det dags för nästa steg, en förstudie. I samband med detta togs trafikverket det tuffa beslutet: De skulle inte längre göra så generösa ombyggnader som tidigare. Det ansågs vara svårt att få loss pengar när befolkningen och därmed trafiken är för låg.

Resterande delar av E4 skulle åtgärdas i light-version. Det skulle inte längre bli planskilda korsningar, och inga fyrfältsvägar.

För Övre Bäck och Daglöstens del försvann då alternativet utanför byn.

Samråd avslutat

Nu finns ett förslag till vägplan som är en sådan lågbudgetlösning. Det har varit på samråd, och tiden för svar gick ut 15 december 2017. Bybor har vid två möten framfört sina synpunkter och många har också skickat dem skriftligt.

Utöver önskemålet om flyttad väg har det gjorts alternativa förslag till de nya korsningarna. Liggande förslag anses bland annat förstöra jordbruksmark och göra det svårt att korsa vägen med jordbruksredskap.

Blir parallellvägar

Enligt förslaget ska inget hus ha utfart direkt mot E4. Istället byggs det flera nya parallellvägar. Detta bekostas av trafikverket sedan överlämnas vägen till en förening.

För parallellvägar som blir längre än en kilometer kan man ansöka om driftbidrag från trafikverket, och de som är kortare från kommunen.

– Vi anar ändå att det blir nya kostnader för snöröjning och underhåll, säger Michael Andersson.

Längre avstånd

Vad byborna ändå oroas mest över är att omvägarna ska avskärma gårdarna. Inte bara från varandra utan också från samhällets service.

– Hur ska det gå med post, tidning och sophämtning. Kommer det att köras fram till alla hus, undrar Michael.

Ökad fart, ökat buller

Ännu ett problem är förstås bullret. Vid korsningar föreslås hastigheten minska från dagens 90 till 80 km/timmen. På raksträckorna ökar den från 90 till 110.

– Det hjälper inte att folk drar ner på farten vid korsningar, det blir värre buller när de sedan drar på och ökar farten, säger Åke Andersson som bor allra närmast E 4.

Om E4 flyttas ser de stora fördelar för byborna. Men de tycker också att flytt borde vara bäst för medborgarna.

– Ett argument för att förbättra E4 är ju framkomligheten. Men i vår by blir det två partier där det ska vara 80 kilometer. Det känns som att alla miljoner de satsar bara blir en halvmesyr. Det blir ju inte så stor tidsvinst för bilisterna, säger Olle Löfstedt.

Kostar också

Byborna har fått veta att en omdragning kostar 50 miljoner mer.

– Då undrar vi om man även beaktar de extrakostnader som uppstår vid befintlig väg, säger Michael Andersson.

De påpekar att ombyggnader kostar mer när man måste ta hänsyn till trafiken. Det måste exempelvis göras tillfälliga förbivägar på några ställen.

– Sådana extra kostnader slipper man om man bygger i ödemark i lugn och ro. Gör som med nydragningen Bureå-Skellefteå, tycker Viveca Löfstedt.

De påpekar att en flyttad E4 bara skulle kräva en enda av- och påfart. Det vore i korsningen med Kåsbölevägen.

Från denna väg skulle man sedan köra till Övre Bäck/Daglösten, och de skulle alltså bara ha en infart.

De två byarna har tillsammans 28 hus som är bebodda året runt.

Se över kostnader

Gunilla Björklund på Trafikverket är projektledare. Hon lovar redan nu att man ska se över kalkylerna för vad en flyttad E4 skulle kosta i jämförelse med befintligt läge.

– Senast detta jämfördes var år 2013 och då var skillnaden 50-55 miljoner.

Slutsumman skulle då bli 200 istället för 150 miljoner kronor.

Hon påpekar att en flyttad väg inte löser alla problem.

– Även då måste vi göra parallellvägar och vägportar eftersom vi kapar skogsskiften. Så vissa kostnader följer med och är ofrånkomliga.

Andra drabbas

Hon påpekar också att en flytt påverkar de som bor längs Kåsbölevägen som skulle få mera trafik.

– Vissa som bor i Övre Bäck och Daglösen skulle också få väldigt långt till E4.

Till sist säger hon att trafikverket skulle släppa gamla E4 om den flyttas. Då krävs att kommunen tar över, annars skulle den bli enskild väg och då finge byborna nya kostnader för den.

Gunilla Björklund säger att det sedan tidigare är bestämt att vägen ska gå i befintlig sträckning.

– Vi har nu i uppdrag att göra en vägplan för detta.

Därför vill det mycket till för att ställningstagandet ska ändras.

undefined
Vid den bakre av bilarna föreslås en fyrvägskorsning dit Michael Andersson och några till grannar måste köra via parallellvägar. Utfarterna direkt till E4 tas bort. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Trafiken tränger sig på. Ett bekymmer för de som bor i Daglösten och Övre Bäck. Fr v Michael Andersson, Åke Andersson, Viveca Löfstedt, Olle Löfstedt. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Åke Andersson (med hunden), som bor i det röda huset, vill att E4 flyttas ut ur byn. Instämmer gör Michael Andersson, Viveca Löfstedt och Olle Löfstedt. Foto: Yvonne Rönngren.
Så är protesterna mot rastplatsen i Ljusvattnet

Omgörningen

E4 breddas från 9 till 14 meter. Den får 2+1-körfält.

Korsningarna till Kåsböle och Kroknäs separeras så att de kommer längre från varandra, och får körfält för svängande.

Vid avfarten till Västra Daglösten skapas en ny fyrvägskorsning, men den får inga filer för svängande.

Många nya parallellvägar byggs.

Tunnel för gång- och cykeltrafik samt busshållplatser på vardera sida av vägen i Övre Bäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!