Viktigt att hatet granskas - därför publicerar vi Eskilstunakurirens reportage

Not Found2017-03-03 18:17

I dagens pappersupplaga av Norran publicerar vi en omfattande granskningsom Eskilstunakuriren med Strängnäs tidning har gjort. I den går reportern Mathias Ståhle bakom kulisserna på den främlingsfientliga Youtube-kanalen Granskning Sverige och avslöjar hur det går till när anonyma ringare engagerar sig i regelrätta telefontrakasserier, förklädda till intervjuer.

De ringer upp journalister, opinionsbildare och makthavare under falsk identitet, bandar samtalen och lägger sedan ut de kraftigt redigerade intervjuerna på nätet. Där länkas och sprids intervjuerna vidare, vilket får till följd att den som har intervjuats drabbas av hat och hot från personer som lyssnat på klippen.

Det finns ingen genuin vilja att få svar på frågor eller att öka sin egen förståelse. Samtalen går nämligen inte ut på att föra en dialog. Syftet är istället att med falska och ohederligt redigerade intervjuer hetsa mot personer man menar företräder det så kallade "etablissemanget".

Som journalist är Granskning Sverige ingen ny bekantskap för mig. Alla redaktioner har i någon utsträckning drabbats av dessa samtal. Det gäller även Norrans redaktion.

Detta är en djupt ohederlig verksamhet och det är just därför vi nu väljer att återpublicera detta viktiga reportage. Att så många som möjligt får kännedom om detta är otroligt viktigt.

För det här är inte något som bara drabbar ett antal journalister, opinionsbildare och politiker. Detta får i förlängningen allvarliga följder för den seriösa och korrekta nyhetsförmedlingen. Den som följer pressetiska regler och har ansvariga utgivare.

Om journalister medvetet väljer bort vissa ämnen av rädsla för trakasserier måste vi faktiskt börja tala om ett allvarligt demokratiproblem.

Det får också följder för vad vi tycker oss kunna lita på. Att människor kan lita på medierna är en grundbult i det demokratiska samhällsbygget.

I en ny studiesom undersökningsföretaget Ipsos gjort på uppdrag av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) framgår det att åtta av tio vuxna svenskar tycker att så kallade fejknyheter påverkar vårt förhållande till grundläggande fakta i samband med olika nyheter.

Undersökningen visar också att det kan vara svårt att se vad som är en påhittad nyhet. Var tredje svensk är osäker på sin förmåga att genomskåda fejkade nyheter, och störst är osäkerheten bland de över 60 år.

Allt detta visar återigen vikten av seriösa och oberoende medier som tar sitt publicistiska ansvar.

Och i det ansvaret ingår att granska bedrägliga verksamheter som Granskning Sverige.

Att så många som möjligt får kännedom om detta är otroligt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om