Landstinget jobbar inte med utgångspunkt från ingångslöner, utan tillämpar individuell lönesättning. Det säger Sven Schampi, avdelningschef vid Skellefteå lasarett. Därför vill man inte tala om några lägsta ingångslöner, fortsätter han. Utgångspunkten för nyanställda utan tidigare erfarenhet av yrket blir den befintliga lönestrukturen.
Studenterna upplever att Skellefteå lasarett varit flata i sina försök att locka dem till sig.
– Vi har ett rekryteringsmöte, med avgångseleverna, det har vi alltid haft. Några andra specifika satsningar gör vi inte mot kollektivet, men sedan har vi personliga kontakter, jag ringer upp många av studenterna och även avdelningschefer ringer dem.
Deras upplevelse tycks vara att andra arbetsgivare gör mer.
– Min känsla är att deras frågor handlar mycket om lön. Men lönen är bara en del, jag tror att den viktigaste aspekten är att erbjuda en god erfarenhet under praktiken, en god arbetsmiljö.
Studenterna tycker inte att ni berättat hur ni ska förbättra arbetsmiljön.
– Jag tar med mig den åsikten, vi har diskuterat detta en del tycker jag, och jag kommer att fortsätta diskutera de här frågorna med dem.
Varför erbjuds inte sjuksköterskorna längre avtal?
– De är lovade anställning året ut, och kan mycket väl bli tillsvidareanställda före dess. Det är inte tal om några långa inlasningsperioder. Men exakt hur behovet ser ut efter hösten vet vi inte, säger Sven Schampi.
Rekryteringsfrågan är viktigt, säger Berit Silverlind, äldreomsorgschef i Skellefteå:
– Vi erbjuder inte bara visstidsanställningar, utan även sex stycken tillsvidareanställning, säger hon angående sjuksköterskornas kritik.
Ni kommer att ha behov även till hösten?
– Ja, så kan det vara om någon av de ordinarie sjuksköterskorna exempelvis ska studera, men det är svårt att redan nu säga om vi har behov eller hur stort det kan vara.
Är ni passiva i era rekryteringsförsök?
– Det är svårt att säga, vi vet ju inte hur andra arbetsgivare jobbar. Men vi har en huvudhandledare för sjuksköterskor som arbetar mot utbildningen på Campus, informerar och kommunicerar med studenterna under praktiken. Detsamma gör cheferna när de studerande är ute på praktik.
Har ni diskuterat att göra mer, en del arbetsgivare erbjuder exempelvis hjälp med boende?
– Vi har diskuterat bland annat det, att vi kanske behöver erbjuda exempelvis boende på campingen över sommaren, med plats för familj. Vi har även diskuterat hur vi kan försöka locka sjuksköterskor från andra städer till Skellefteå. Jag tror att vi har mycket att erbjuda.