”Vi känner oss inte som en del av näringslivet”

”Vi har ökat vårt medlemsantal och börjar närma oss 800 medlemmar”. Det säger Ann-Sofie Alba, ridskolechef på Skellefteå ridklubb.

Tävlar. Cathrine Lindberg och hennes häst Fidji nyttjar lokaler hos Skellefteå ridklubb kontinuerligt. De tävlar i hoppning och dressyr och hon tycker det är perfekt att kunna använda klubbens manege vid träning. Foto: Jeanette Lövgren.

Tävlar. Cathrine Lindberg och hennes häst Fidji nyttjar lokaler hos Skellefteå ridklubb kontinuerligt. De tävlar i hoppning och dressyr och hon tycker det är perfekt att kunna använda klubbens manege vid träning. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2015-06-16 06:45

Vi befinner oss på baksidan av stallet, utanför en paddock. Där pågår en ridlektion, gymnasieettornas Idrott och hälsa, specialisering ett (se artikel intill.) Men det är bara en del av allt som erbjuds inom Skellefteå ridklubb. Ann-Sofie Alba känner till Roger Estefors rapport om hästnäringar, då hon själv satt med i en arbetsgrupp för att diskutera vissa frågor kring rapporten.

– Vi pratade om ett kluster, eller en förening för att marknadsföra olika hästnäringar inom näringslivet, och jag tycker att det är en bra idé, säger hon.

Skellefteå ridklubb omsätter drygt 6,5 miljoner kronor, har i runda tal 800 medlemmar och en uppsjö av aktiviteter med hästen i fokus. Siffrorna i rapporten om hästnäringar baseras på statistik från 2011 och då låg klubbens medlemsantal på 644 personer – en ökning, alltså.

– Vi har en stabil styrelse och föreningen är öppen för förändringar, säger Ann-Sofie Alba och tror det kan vara en del av förklaringen till ökningen.

Hon nämner också klimatet på ridklubben som positivt.

– Medlemmarna hjälper varandra på olika sätt och får möjlighet att utvecklas och att tävla om de vill.

Banorna underhålls kontinuerligt och eleverna har möjlighet både till inne- och uteritt. Klubbens ridlärare är utbildade vid Strömsholm, Svenska ridsportförbundets utbildningsanläggning och en av tre riksanläggningar för hästnäringar i Sverige.

Man försöker också hålla nere barn- och ungdomspriser.

– Men vuxenpriserna ligger rätt nära rikssnittet. Vi måste ju investera också, säger Ann-Sofie Alba.

Hästen som socialt värde kan också vara en framgångsfaktor för medlemsantalet, menar hon.

– I dagens samhälle, som faktiskt är ganska hårt, hittar man gemenskap och får ta ansvar för ett djur och för varandra. Det är en speciell känsla att umgås med hästar. Dessutom rör man på sig, säger hon och tillägger:

– Här stöttar och peppar medlemmarna varandra, både i medgång och motgång. och vi har även 80 personer med privathästar som använder våra anläggningar, säger Ann-Sofie Alba.

De rider på egen hand i en manege, eller tar privatlektioner för klubbens ridlärare.

Kulturstallet är för de minsta. Där hålls prova-på-ridning och barnen kan gulla med hästarna och umgås.

12 personer är anställda på ridklubben, men mycket arbete sker ideellt.

– Vi har jättestor hjälp av våra aktiva medlemmar, påpekar Ann-Sofie Alba.

Skellefteå kommun äger anläggningen och svarar för större underhåll samt till- och utbyggnader. Skellefteå ridklubb hyr lokalerna och sköter all daglig verksamhet: lektioner, kurser, tävlingar, stallskötsel och annat.

– Men vi får kämpa för allting och det tar tid och energi. Nu söker vi medel för att asfaltera för bättre parkeringsplatser. I Norrbotten satsas det mycket på hästnäringen. Piteå kommun har till exempel satsat 125 000 kronor på lektionshästar till ridklubben. Vi känner oss inte som en naturlig del i näringslivet.

Folk som kommer hit från andra klubbar brukar tycka att vi har fin stämning här.

undefined
Tävlar. Cathrine Lindberg och hennes häst Fidji nyttjar lokaler hos Skellefteå ridklubb kontinuerligt. De tävlar i hoppning och dressyr och hon tycker det är perfekt att kunna använda klubbens manege vid träning. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Sadlar av. Frida Backlund är klar med ridlektionen. Nu återstår att sadla av och sköta om hästen, som heter Schatz. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Kall lektionsdag. Ida Granlund har varit ridlärare sedan 2006. I dag är inte den ultimata dagen för utomhuslektion, men det ingår i jobbet. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Cavaletti. Så kallas de bommar som är utlagda på marken. Att rida cavaletti ingår i den här lektionen och Klara israelsson på Fandango (närmast kameran) samt Fanny nilsson på Cirruz klarar det galant. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Nytt. Ann-Sofie Alba står inne i nytillskottet på ridhuset – en inomhusmanege. Tack vare alla elever och engagerade som vill rida, har man blivit trångbodd. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Närmast kameran: Felicia Andersson på Cozca, bakom henne rider Klara Israelsson på hästen Fandango och Fanny Nilsson på Cirruz. Alla tre har ridning på schemat på Skellefteå ridklubb. Foto: Jeanette Lövgren.

Ur rapporten, Skellefteå ridklubb:

Tolv anställda, motsvarande 11,5 årsarbetstillfällen. Klubben äger 43 hästar samt har 22 privathästar uppstallade. På Skellefteå ridklubb finns fyra utbildade ridlärare, med olika sysselsättningsgrad. Varje vecka hålls 79 ridlektioner, dag-kvällstid. Då ingår även de lektioner som hålls för personer med funktionsnedsättning. Ridklubben håller även helgkurser och sommarläger bedrivs med 20 barn/vecka.

Total foderkostnad, 2011: 550 000 kronor (lokalproducerade produkter.)

Antal Personaktivitetstillfällen: 25 000/år. I Skellefteå kommun finns 5 hästklubbar/föreningar:

- Skellefteå ridklubb

- Kågedalens ryttarförening

- Lövångers ryttarsällskap

- Villvattnets körsällskap

- Skellefteå ryttarsällskap

Snittkostnaden för en häst/år: 39 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om