”Vi har tänkt knyta fler orter till projektet”

405 000 kronor söks för att koppla fler byar till utvecklingsprojekt: ”Det här är viktigt för vår bygd”, säger Monica Marklund.

Vill forsätta projekt. Monica Marklund, Skellefteå byautvecklingsråd. Foto: Privat.

Vill forsätta projekt. Monica Marklund, Skellefteå byautvecklingsråd. Foto: Privat.

Foto: Foto: Privat.

Not Found2015-03-25 09:00

Hon är styrelseledamot i Skellefteå byautvecklingsråd och en av de drivande kring projektet Hållbara sociala servicepunkter. Nu söker man medel av Skellefteå kommun för att driva projektet vidare från mars 2015 till februari 2016.

I dag ingår åtta servicepunkter (se faktaruta), och Jörn finns även med i två olika delprojekt.

Syftet är att boende i de orter som ingår i projektet skapar lokala servicepunkter. De ska ligga i en lokal på orten – nära till hands för de boende.

– Vi har försökt se till så att det på alla knutpunkter finns internetuppkoppling, möjlighet att skriva ut dokument och kopiera papper, säger Monica Marklund.

Sedan är det upp till de boende att utveckla och fixa vad just de vill göra. En by har startat gym, en annan kioskbutik.

Utfallet hittills av projektet är gott, enligt Monica Marklund.

– Alla orter som gått med i projektet finns fortfarande kvar och de fem som ingick i första etappen, är mentorer för de som kommit med senare. Det har verkligen fungerat kanonbra.

Nu vill man knyta ytterligare två orter till projektet.

– Det här är viktigt för vår bygd, inte minst inför Skellefteå 2030. För det gäller inte bara Skellefteå stad utan hela kommunen.

Hittills har fyra arbetstillfällen skapats inom projektet.

undefined
Vill forsätta projekt. Monica Marklund, Skellefteå byautvecklingsråd. Foto: Privat.

Hållbara sociala servicepunkter

Projektet startade 2011 med Skellefteå kommun som projektägare och Skellefteå byautvecklingsråd som genomförare. Det handlar om att boende i byar ska utveckla sin ort själva. Det kan röra allt ifrån verksamheter som kioskbutik, gym, servicekontor/möteslokaler.

Under första etappen ingick fem byar (Drängsmark, Jörn, Skråmträsk, Nedre Bäck, Bygdsiljum). Andra etappen utökades antalet servicepunkter med två byar till (Storkågeträsk, Vebomark). Tredje etappen gick även Ragvaldsträsk med i projektet. Projektets huvudfråga 2014 var Jörn och frågan kring integration.

Antal ideella arbetstimmar i projektet ligger i dag 2,1 miljoner kronor. Då har man räknat efter jordbruksverkets tabell på 175 kronor/timme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om