”Vi har svettats men inte på grund av värmen”

På Ortopedavdelning 4 vid Skellefteå lasarett har arbetsbelastningen varit hög i sommar: ”Vi har vikt oss dubbla för att få ihop det”, säger sjuksköterskan Maja Lindholm.

Med två år i yrket. Maja Lindholm älskar sitt jobb som sjuksköterska, men säger att sommaren varit mycket tuff. Foto: Leif Andersson.

Med två år i yrket. Maja Lindholm älskar sitt jobb som sjuksköterska, men säger att sommaren varit mycket tuff. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Not Found2015-08-31 21:00

Det har ganska nyligen varit skiftbyte på avdelningen. Den grupp undersköterskor och sjuksköterskor vi möter som nyss gått på sina eftermiddagsskift, har samma bild: Sommaren har varit mycket tuff.

– En del har tagit på sig extra arbetspass i sommar, även om de varit lediga, säger sjuksköterskan Kristina Eklund som arbetat på avdelningen i 13 år.

Anledningen är att personalen varit måna om att få ihop sommarschemat. Förutom hög vårdtyngd och generell personalbrist finns fler orosmoln.

- Nya medarbetare på väg in i yrket kanske avskräcks så de inte vill fortsätta och ordinarie personal som tagit på sig extrapass får inte den återhämtning de behöver, säger Maja Lindholm, sjuksköterska med två års yrkeserfarenhet och tillägger:

– Vi har svettats men inte på grund av värmen.

Men oron började redan med planeringen inför sommaren. Schemat gick inte ihop.

– Sjuksköterskor fick extra ersättning för att gå in och jobba på lediga dagar, säger hon.

Den dealen gällde inte undersköterskor, då det inte rådde brist på just den yrkeskategorin.

– Men vi har fått jobba dubbla skift, säger undersköterskan Louise Lindgren.

Anledningen till de dubbla arbetspassen var att det uppstod sjukfrånvaro.

Hon och hennes kollega Agneta Vernersson menar att även undersköterskorna drar ett mycket tungt lass. Inte minst sommartid.

Kvintetten som Norran träffar understryker att de brinner för sina jobb.

– Vi löser uppgifterna och vill vara kvar. Det här är inte vårt fel, men vi får ta stötarna, säger Lovisa Andersson, som har arbetat som sjuksköterska i fem år.

– Man kan ju undra vad politikerna har för plan, tillägger Kristina Eklund.

Elisabeth Forsell är avdelningschef på Ortopeden 4. Hon bekräftar läget i sommar:

– Hög vårdtyngd, patienter med stora vårdbehov och hög beläggning under hela sommaren, framför allt i slutet, har gjort att det varit ganska tungt.

För att få drägligare arbetsmiljö och med tanke på patientsäkerheten, drog avdelningen ner på antalet vårdplatser i sommar.

– Jag önskar att vi hade haft en till sjuksköterska i sommar, vissa har fått ta extra arbetspass, det har blivit en del övertid och det har ibland varit svårt att ta ut raster. Det är inte bra, säger hon.

Hon säger också att man jobbar intensivt med rekrytering och nämner den grupp som, tillsammans med landstingsledningen, ska arbeta med planering och organisation inför kommande somrar under hösten.

Samarbetet på sjukhuset och inom landstinget fungerar väl, menar hon och nämner den koordinator på kliniken som finns tillgänglig för logistik kring patienter och vårdplatser.

– Den personen ser till exempel var det är lämpligt att en viss patient hamnar och det fungerar jättebra, samarbetet mellan avdelningarna fungerar också mycket bra.

Sjuksköterskor fick extra ersättning för att gå in och jobba på lediga dagar.

undefined
Med två år i yrket. Maja Lindholm älskar sitt jobb som sjuksköterska, men säger att sommaren varit mycket tuff. Foto: Leif Andersson.
undefined
Ansträngd arbetssituation. Kristina Eklund, sjuksköterska, undersköterskorna Agneta Vernersson och Louise Lindgren samt sjuksköterskorna Maja Lindholm och Lovisa Andersson på Ortopeden 4 vid Skellefteå lasarett. Foto: Leif Andersson.
Slitig sommar för personal på Skellefteå lasarettUtvärdering till vårdförbundetLandstingsrådet svarar på kritikenDelar inte fackets bild av sommaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om