I fredags kom chockbeskedet: alla tre semifinalisterna skickas till fredagens Idol-final i Globen.
– Det vred ju om allting i skallen. Det har aldrig hänt förut och man är så otroligt van vid det här formatet, att någon åker hem varje vecka. Det tog länge innan jag fattade, berättar Simon Zion, för Västerbottens-Kuriren.
Chocken övergick så småningom i lycka för Umeåsonen. Han hade fått en finalplats.
– Jag blev jätteglad. Det är kul att vi har gjort det här tillsammans, att vi är så bra att de vill ha oss alla tre i finalen, säger han.
”Redan en vinnare”
Under hela tävlingen har Simons motto varit att ta sig till Globen, sedan får det gå som det går. Även om lite segerlusta börjat infinna sig inför fredagen så känner han sig redan som en vinnare.
– Självklart vill man gå så långt som möjligt, men jag känner mig redan som en vinnare att få stå i Globen och sjunga. Att folk har röstat fram mig så här långt betyder att det finns en framtid oavsett. Det är en jäkla skjuts jag fått och jag är otroligt glad och tacksam över det, säger han.
Det brukar sägas att det till och med är bättre att komma tvåa i Idol, många av programmets stora stjärnor har faktiskt inte varit vinnare, och att det skulle ge mer valfrihet. Men Simon ser inget dåligt med en eventuell vinst.
– Oavsett vilken position man hamnar i handlar det om vad man gör av det och hur mycket man jobbar själv. Vinner man och tror att livet blir serverat på ett fat bara för det så gör man ett stort misstag, men det är inget dåligt att vinna i sig.
Musiken har funnits med Simon sedan barnsben då han började lyssna på skräckrockarna Kiss i 6-årsåldern. Han fick en gitarr och sedan dess har musiken varit hans kall, inom alla möjliga genrer.
– Drömmen har ändrats och tagit olika former. Det har varit en lång resa, som vuxit till att jag verkligen fattat att det är det här jag ska göra, säger Simon.
Rage Against The Machine
Tv-tittarna har kunnat bevittna Simons otvivelaktiga men också brokiga musikalitet, då han framfört allt från Nirvana-rock till Laleh-pop och souldängor. I finalen kör han en Rage against the machine-hit.
– Jag brukar tänka att det finns tolv toner och man får ha kul med dem. Det behöver inte kallas det ena eller det andra. Nu vill jag göra riktigt bra låtar, och är sugen på att jobba med duktiga producenter och låtskrivare som kan förvalta mina idéer så att det inte spretar så mycket, säger han.
Under musikstudierna i Piteå – på Framnäs folkhögskola och senare musikhögskolan – spelade Simon med sitt band i Boden. I publiken fanns fotografen Annica Zion (då Nordlund), och Simon föll pladask.
– Jag tyckte hon var den snyggaste tjejen jag någonsin sett och var bara tvungen att prata med henne efter giget. Sedan gick det ett tag innan vi blev ihop, men nu är vi gifta sedan ett år tillbaka, berättar Simon.
Tillsammans har de tvååriga dottern Ruth-Essi, och Idol-tiden har på många sätt blivit en familjeangelägenhet. Annica designar och stajlar alla kläder Simon bär, och han gjorde tidigt klart för TV4 att familjen skulle få bo med honom på hotellet där alla Idol-deltagarna vistas.
– Det känns som att vi har blivit en jäkligt nära familj av det här, inte alls glidit isär utan snarare gjort den här resan tillsammans, säger han.
”Ziontröjor”
Mycket familj och vänner har funnits på plats och hejat under fredagsfinalerna, iklädda likadana batiktröjor som Simon själv brukar ha.
– I början var det vänner som jag kände, nu är det hur mycket folk som helst som jag aldrig träffat som kommer i Ziontröjor. Det är jättekul, säger han.
Under vårt samtal är Simon flitigt uppvaktad av journalister, tv-produktionen och andra som få tag på honom. Det är full huggning inför fredagens final.
– Jag är otroligt taggad på Globen. Jag var där i går för första gången, och det kommer bli så otroligt mäktigt att få sjunga där.
Evelina Åberg// Västerbottens-Kuriren