Fördelningen av föräldrapenning är mer jämställd i Västerbotten än i resten av landet. Enligt Tjänstemännens centralorganisations (TCO) Jämställdhetsindex tog kvinnor i Sverige ut 71,8 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjuka barn under 2016, medan männen stod för resterande 28,2 procent.
– Jag blir frustrerad över att det går så långsamt och att kvinnor i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, tar ut mer än sju av tio dagar av föräldrapenningen är inte hållbart. Om det fortsätter i den här takten dröjer det 20 år innan uttaget kan sägas vara relativt jämställt, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.
Skellefteå ligger på femte plats i TCO:s Jämställdhetsindex, högt uppe tillsammans med andra kommuner i Västerbotten. Under 2016 var fördelningen av föräldrapenning mer lika här än de flesta andra platser i landet, med kvinnor som tog ut 68,0 procent och män 32,0 procent.
Just nu pågår en statlig utredning där föräldraförsäkringen ses över.
– När föräldraförsäkringen ses över är TCO:s utgångspunkt att uttaget av föräldraledighet på samhällsnivå måste bli jämställt. Det är inte klokt att Sverige går miste om den tillväxtpotential som kvinnors lägre sysselsättning innebär, säger Eva Nordmark.
Norrbotten ligger på sjätte plats i Jämställdhetsindexen och toppar med Luleå, Övertorneå och Piteå.
Jämställdhetsindex 2016: Västerbottens län
(Ett index på 50 visar ett helt jämställt uttag, mer än 50 betyder att kvinnor tar ut mer än män.)
1. Dorotea – 65,0
2. Umeå– 65,7
3. Vindeln– 65,8
4. Vännäs – 66,3