Då måste kommunen träda in och räddningstjänstens tankbil som rymmer 13 kubikmeter vatten är där och fyller på dagligen.
Mattias Flodin kör vattnet ut till cisternen i Rentjärn. Han kollar i loggboken och konstaterar:
– Man kan se att de följer rådet om sparsamhet, vattenförbrukningen har gått ner.
Det var i samband med upptäckten av en vattenläcka i byn som man också märkte att vattentillgången var under det normala.
Kallkällan som försörjer byns reservoar ligger mot Åmliden till, och nu ger den ingenting.
– Det är den varma sommaren med brist på nederbörd som gett upphov till vattenbristen, det är för lite grundvatten, berättar Mattias Flodin.
Tekniska chefen på Malå kommun, Lars Grundberg, förklarar varför just Rentjärn får det kommunala biståndet:
– Rentjärn är anslutna till det kommunala vattennätet. Om det drabbar privata, vilket har hänt, måste fastighetsägaren lösa det på egen hand, säger han.
Att få brist på vatten är ändå ovanligt. Grundberg uppger att man kontrollerat andra anläggningar runt om, och att de ser bra ut.
2003 var det likadant i Rentjärn. Då dröjde det till slutet av april innan kallkällorna kunde försörja byns hushåll med vatten. I år har vattenbristen varit konstant sedan i februari.
Är det en dyr åtgärd?
– Det kostar ungefär 800 kronor per dag. Kommer inte kallkällan tillbaka måste vi titta på andra alternativ. Men vi räknar med att den kommer igång, precis som förra gången.
Även andra kommuner har haft bekymmer:
– Norsjö har haft problem i Raggsjö och Kvarnåsens vattentäkt. De har ordnat en ny anslutning till en annan kallkälla, säger Grundberg.
Man kan se att de följer rådet om sparsamhet, vattenförbrukningen har gått ner.