Världsunik utrustning testades i Björkdalsgruvan

Ny räddningskammare, unik räddningsvagn, fast-fill, utökat andningsskydd och utökade tryckluftsapparater. Lägg till räddningstjänst, gruvpersonal, vägvisare och observatörer.

Japp! Simon Stenberg, arbetsmiljöchef i Björkdalsgruvan och Malin Linder, skyddsombud och en av de fyra som ”räddats” är nöjda vid insatsens slut. ”Det har gett oss mycket kunskap som vi kan gå vidare med och utveckla”, säger Malin Linder. Foto: Ulf Johansson.

Japp! Simon Stenberg, arbetsmiljöchef i Björkdalsgruvan och Malin Linder, skyddsombud och en av de fyra som ”räddats” är nöjda vid insatsens slut. ”Det har gett oss mycket kunskap som vi kan gå vidare med och utveckla”, säger Malin Linder. Foto: Ulf Johansson.

Foto: Foto: Ulf Johansson.

Not Found2015-05-06 08:00

Komponenterna ingick vid en övning i Björkdalsgruvan utanför Skellefteå nyligen. Syfte: kraftsamling kring ökad säkerhet vid insatser i gruvor. Bakgrunden är branden i Kristinebergsgruvan hösten 2013 när tre gruvarbetare var riktigt illa ute.

– Vi började jobba med det här och det var inga problem att få igång ett samarbete med Björkdalsgruvan. Syftet är att få till en plan för samarbete, säger brandingenjör Daniel Haarala, Skellefteå räddningstjänst och en av de som riggat scenariot.

Det som testades var bland annat en helt ny räddningsvagn. Vagnen ska bekostas av gruvföretagen och placeras hos räddningstjänsten. Även övrig utrustning som behövs för specifika insatser i gruvmiljö ska bekostas av gruvföretagen.

– Det är en stor fördel att ha en färdiglastad fordonslösning på plats hos oss, så vi slipper lasta på stationen vid en insats. Det innebär också att vi slipper lasta om till gruvans fordon när vi kommer fram, säger Daniel Haarala.

Man testade även en räddningskammare med nya detaljer. Den är placerad i gruvor, där personal kan sätta sig i säkerhet vid bränder i väntan på undsättning, eller att branden slocknar. Där finns andningsmasker samt så kallad fast-fill, vilket är en koppling med luftpåfyllning för brandmän.

Med vid övningen fanns även Björkdalsgruvans vägvisare. Personal med stor kunskap om gruvmiljö, som genomgått räddningstjänstens fystest och genomför övningar med räddningstjänsten en gång per år. Titeln anger uppgift: visa väg genom gruvgångar vid insatser.

– Vi har minst två vägvisare i tjänst vid varje skift i Björkdalsgruvan, säger Simon Stenberg.

Han är arbetsmiljöchef i Björkdalsgruvan och även en av huvudpersonerna och drivande kring övningen.

– Gruvbranschen och räddningstjänsten står väldigt långt ifrån varandra just nu, innan vi har en fungerande insatsplan. Syftet är att öka samarbetet, även över kommungränserna, förklarar Simon Stenberg.

Det är gruvföretagens ansvar att förebygga bränder och att begränsa skador till följd av brand.

– Om det oturligt nog skulle utvecklas en brand i en gruva så har idag Räddningstjänsten mycket begränsande möjligheter att genomföra en större insats! De saknar luftpaket med större kapacitet, men även praktiskt träning i gruvmiljö, säger Simon Stenberg.

Enligt Daniel Haarala och Simon Stenberg gick övningen mycket bra. Personal som deltog tyckte vid utvärderingen att det mesta fungerat bra, i stora drag.

Daniel Haarala säger också att man planerar fler övningar och Simon Stenberg understryker att detta bara var början.

– Det är nu utvecklingen av räddningstjänstens och vårt samarbete ska börja och vi är glada att räddningstjänsten visar sådant engagemang. Det är ett stort steg för brandsäkerheten i vår bransch, säger han.

undefined
Utvärdering. Vid middagstid hölls utvärdering av övningen. Förutom deltagare vid övningen fanns också 25 observatörer på plats. Nu väntar fler övningar och finjustering av utrustning och materiel. Foto: Ulf Johansson.
undefined
Instruktioner. Simon Stenberg, arbetsmiljöchef i Björkdalsgruvan, instruerar inför insatsen. I bakgrunden övningens observatörer. Foto: Ulf Johansson.
undefined
Japp! Simon Stenberg, arbetsmiljöchef i Björkdalsgruvan och Malin Linder, skyddsombud och en av de fyra som ”räddats” är nöjda vid insatsens slut. ”Det har gett oss mycket kunskap som vi kan gå vidare med och utveckla”, säger Malin Linder. Foto: Ulf Johansson.
undefined
Tillbaka! Räddningsstyrkan är tillbaka från gruvgången. Vajern (i bild) fästs vid en bil vid framkörningspunkten i gruvan. Räddningspersonal kan lotsa sig tillbaka genom röken genom att hålla i vajern. Foto: Ulf Johansson.
undefined
Vill samarbeta. Längst till vänster i bild står Stefan Nilsson från räddningstjänsten i Kiruna. Han ser fram emot ett ökat samarbete mellan räddningstjänst och gruvbranschen. Daniel Andersson I rött övningsledare Peter Markstedt, Skellefteå räddningstjänst. Foto: Ulf Johansson.
FAKTA

Övningens scenario: Räddningstjänst larmas till Björkdalsgruvan. En maskin i gruvan, 185 meter under jord, eldhärjas. Fyra gruvarbetare flyr till en räddningskammare och räddningstjänsten inleder insats i en rökfylld gruvgång. Från utgångspunkten är det 170 meter fram till branden som stänger inne gruvarbetarna. Efter en släckinsats fortsätter räddningspersonal ytterligare 220 meter för att undsätta de instängda. Under övningen satt de fyra deltagarna i räddningskammaren 3,5 timmar. Övningen gjordes i skarpt läge, vilket innebär att de satt med skyddsmasker på och andades komprimerad luft. I övningen deltog ett trettiotal personer från räddningstjänst och Björkdalsgruvan. Dessutom fanns 25 observatörer på plats, bland annat räddningstjänst från Kiruna och Lycksele samt en representant från arbetsmiljöverket och kommunens säkerhetssamordnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om