Utvecklingen på sågverken har gått snabbt de senaste 25 år sedan datoriseringen och därmed automatiseringen tog rejäl fart.
– Antalet sågverk har mer än halverats på den tiden här uppe, samtidigt som den totala produktionen i övre Norrland gått upp, berättar Johan Oja, sågverkschef på Kåge Såg som ägs av Norra Skogsägarna.
65 miljoner på fem år
Den 8 oktober 2011 nyinvigdes Kåge Såg efter 165 miljoner kronor i investeringar under tre år. Utöver en helt ny såglinje så omfattade satsningen timmerintaget, en ny barkmaskin, sorteringsverket och justerverket.
Sedan dess har ytterligare mer än 65 miljoner kronor investerats i anläggningen, bland annat lastmaskiner, sorteringsutrustning samt en satsning på en egen verkstad för slipning av verktyg.
– Vi har jobbat för att ta till vara på investeringarna fullt ut. Det har dykt upp en del flaskhalsar som vi investerat bort. Vi har velat kunna ta tillvara på sågens möjligheter fullt ut, berättar Johan Oja.
Felaktig fördelning
En sak som justerats är timmersorteringen som fördelar timret till sågen. Den hade tidigare för låg kapacitet i och med att sågens produktion ökat kraftigt.
– Vi har ökat produktionstiden och sedan gjorde vi en ombyggnation där under 2015. Vi fick upp produktivitetenrejält med ganska små medel.
Så sent som i somras har brädläggningen byggts om. Det är platsen där virkespaketen görs i ordning.
Optimering
Att optimera är viktigt. Det visar följande räkneexempel
Varje år packas 55 000 timmerpaket vid sågen i Kåge. Ökas hastigheten för varje paket med en sekund per paket vid justerverket innebär det 55000 sekunder.
I tid innebär det i princip 16 timmar i arbetstidsvinst vinst för varje paketsekund. Tio sekunder i intjänad tid per paket innebär därmed i praktiken nästan en intjänad arbetsmånad på en person.
Ny satsning
Nu väntar en investering till på 30 miljoner kronor för sågen. Den så kallade profileringslinjen för att forma stocken innan sågning kommer att uppdateras.
– Nu ska vi först bestämma vem som ska leverera utrustningen. Den här investeringen görs i första hand för att höja råvaruutnyttjandet och höja kvaliteten. Vi kommer att kunna ta tillvara stocken bättre, vilket öppnar för bättre produktivitet, säger Johan Oja.