Varför så svårt att prata om?

Norrans reporter Thea Holmqvist presenterar en serie på tre delar som berör det vi inte talar om.

Foto: Foto: Thea Holmqvist

Not Found2014-08-22 19:40

Så länge det är på ett roligt och positivt sätt, är sex ett populärt samtalsämne. Det pratas sällan om mens, smärtor i underlivet, minskad sexlust. Varför? Blir det dålig stämning?

Moa kunde inte cykla. Hennes stressjukdom i underlivet, som uppkommit i samband med hormonellt preventivmedel, gjorde för ont. Ulrika har längtat efter klimakteriet i 10 år, för att slippa smärtan som återkom varje månad och Lina känner ingen i sin närhet som är hundra procent nöjd med sitt preventivmedel, på grund av biverkningar som uppstått.

Det här pratar vi inte om, men Ulrikas endometrios är en folksjukdom som gör över 100 000 kvinnor i Sverige sängliggandes varje månad, året runt. Moas vestibulit drabbar en av tio kvinnor. Biverkningen nedstämdhet förekommer hos fler än en av hundra kvinnor som använder p-pillret Neovletta, enligt bipacksedeln. I en SIFO-undersökning från 2007 uppgav var sjätte kvinna att hon blivit nedstämd av sina p-piller.

”Symptom först och sjukdom sedan” säger en läkare jag pratat med. Symptom som inte känns normala ska vi själva förstå att vi ska söka hjälp för, inte bli informerade om för att eventuellt höra av oss i onödan. Men om vi inte pratar om det och om det är omöjligt att jämföra - hur ska vi då veta vad som är normalt? Svimmar jag bara för att jag har lägre smärttröskel? Har jag mer ont för att jag egentligen behöver starkare värktabletter? Eller kan det vara en sjukdom som jag inte ens vet existerar för att ingen har berättat om den?

Det här pratar vi inte om, men det är dags att börja nu. Tre delar, tre berättelser, bland tusentals andra.

undefined
undefined
STOCKHOLM 20070619 Genrebild på magont. Best: TTSPEKTRA. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040
Skriverier i media en belastning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!