Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har tittat på forskning kring effekten av så kallade multikompetenta team. Metoden är vanlig inom geriatriken, men mer ovanlig i övrig vård.
– Där är det oftare så att man fokuserar på en diagnos och tar hand om den. Men vår genomgång visar att man måste jobba i team och ta hand om helheten, inte bara det rent medicinska utan även det psykiska, sociala och det funktionsmässiga, säger överläkare Anne Ekdahl, som arbetat med studien.
Kostnaderna är större – till en början.
– Men det kan man ha igen i form av kortare vårdtider och att patienter klarar sig själv och inte behöver lika mycket hjälp av kommunen.
När arbetslaget bara är rådgivande, och saknar ansvar för patienten, märktes däremot ingen effekt. Anne Ekdahl har själv arbetat i sådana.
– De rådgivande teamen tar väldigt mycket resurser, men eftersom jag själv inte bestämde hur patienten skulle hanteras hade kanske inte mina budskap nått fram. Så gjorde man som man brukar – tittade på en diagnos och skickade hem patienten, som snart kom tillbaka igen.