Vård: Klart spår för virtuellt hälsorum i Bastuträsk

”Det är lite som en smart telefon – ett smart rum som kan laddas med vad ni behöver.” Det sa Per-Daniel Liljegren när han besökte Bastuträsk för att prata om virtuella hälsorum.

Café Nyfiket. Mötet var välbesökt och åhörarna hade en hel del frågor, tips och idéer. Foto: Lennart Enkvist.

Café Nyfiket. Mötet var välbesökt och åhörarna hade en hel del frågor, tips och idéer. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2018-02-14 19:00

Som Norran tidigare berättat ska åtta kommuner i Västerbotten och Norrbotten få virtuella hälsorum. Norsjö och Malå är två av kommunerna och där ska de installeras i Bastuträsk respektive Adak.

Tanken är att hälsorummen ska vara så utrustade att byborna ska kunna koppla upp sig och till exempel kolla blodtrycket, mäta blodvärdet och prata med en läkare via videolänk.

Projektet heter ”Innovationskraft för glesbygd”, projektägare är Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och på onsdagen var några företrädare därifrån på plats i Bastuträsk för att träffa ortsbor och informera om planerna.

Per-Daniel Liljegren och Roland Gustavsson berättade att rummet i Bastuträsk ska placeras i kiosken vid järnvägsstationen och att ambitionen är att alla åtta rummen ska vara i drift före sommarens semester.

De berättade också att nu har kommit en forskningsrapport om det första virtuella hälsorummet i Slussfors och att erfarenheterna tycks vara goda.

Bland annat upplever patienterna att de får en bättre kontakt när de är på hemmaplan än om de åker iväg sex mil för att träffa vårdpersonal.

– En bieffekt som vi inte tänkt på är att det också blir lite av en social mötesplats, sa Per-Daniel Liljegren.

Samtidigt konstaterade han och Roland Gustavsson att namnet virtuellt hälsorum redan håller på att vara förlegat. Tanken är nu att inrättningarna ska bli samhällsrum som innehåller fler digitala tjänster, till exempel olika myndighetskontakter. Allt beror på vad de boende vill ha.

– I Bastuträsk finns inga konkreta planer än så länge. Men i Adak finns det tankar på svenska för invandrare, berättade Per-Daniel Liljegren.

Mötet var välbesökt, då det ingick i Café Nyfiket med körsång och information om Livsskolan. Per-Erik och Kristine Eriksson var två av besökarna och de tyckte att det lät intressant och kan mycket väl tänka sig att använda det virtuella hälsorummet. Om än med ett visst förbehåll.

– Jag är för nya projekt och ny teknik. Däremot tror jag att det är viktigt att det finns människor som tar emot en. Jag tror att människor vill träffas öga mot öga, sa Per-Erik Eriksson.

En bieffekt som vi inte tänkt på är att det också blir lite av en social mötesplats.

undefined
Café Nyfiket. Mötet var välbesökt och åhörarna hade en hel del frågor, tips och idéer. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
På plats. Roland Gustavsson och Per-Daniel Liljegren träffade Bastuträskborna på Mötesplatsen Bastuträsk järnvägsstation och det blir också i anslutning till den som det virtuella hälsorummet ska göras i ordning. Foto: Lennart Enkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!