Att vara bonde innebär ständiga orosmoment vid den här årstiden. Väderprognoserna följs noggrant och hoppet nu är förstås att kylan ska släppa sitt grepp.
– I Ifjol kunde vi så närmast rekordtidigt och skörden blev bra på hösten, säger Alfred Olofsson som har plats för 170 kossor i ladugården.
Alfreds jobbarkompis Jonas Pettersson satt för första gången den här våren i traktorn i måndags och körde ut gödsel på åkrarna.
– Idag är det sol vilket gör att marken torkar upp bra, säger Jonas som konstaterar att helgens snöfall hade något positivt med sig.
– Snön som kom underlättar faktiskt för tjällossningen.
Alfred Olofsson hyser inte så stor oro i dagsläget. Han har varit med om liknande vårar förr.
– För några år sedan dröjde det nästan till midsommar innan allt var sått. Det året blev skörden dålig och allt hann inte mogna.
Så illa behöver det faktiskt inte alls bli det här året. Även om sådden kommer att ske betydligt senare ån förra året så kan växtligheten hinna ikapp.
– Hösten har blivit längre och varmare. Odlingssäsongen har helt enkelt förlängts.
Dyrt köpa in foder
Innan maj månads utgång bör allt vara sått för att spannmålet ska hinna mogna i tid. För Alfreds ekologiska jordbruk handlar det om 150 hektar vall och lika många hektar spannmål som ska sås in för att kossorna ska få äta sig mätta.
– I År ska vi pröva att så in vete och en sorts lupiner, det ger bra med proteiner till djuren. Målet är att vi ska vara självförsörjande på grovfoder, att köpa in foder är dyrare till ett ekologiskt jordbruk än till ett konventionellt lantbruk, säger Alfred Olofsson som räknar med att komma igång med plöjningen vilken dag som helst.
Hopp om sol
Hur ser det då ut på väderfronten?
– Sol blir det nu ett par dagar med varmare väder och därefter en aning regn, inte så tokigt, säger Alfred som visar Norran hur det ser ut med tjälen.
"Mätstickan" ger beskedet, att visst finns det tjäle kvar i backen.
Norran ringer upp en annan bonde – Andreas Bergmark i Vallen. Han planerar för betessläpp den 27 maj. Andreas befarar att det kan bli tal om stödutfodring.
– Våren är tre veckor senare än förra året. Jag brukar så 220 hektar och visst känner man pressen.
– Men det mesta talar ju dessvärre för att det blir sen sådd.