Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i sina städer. Undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna då och då känner sig otrygga där de bor och bland dem uppger var tionde att de aldrig är helt trygga.
Den främsta anledningen till att svenskarna känner sig otrygga är oro för kriminalitet, det svarar hela 73 procent. Därefter är för få poliser och berusade människor de vanligaste anledningarna till att man inte känner sig trygg i sina städer. Ett annat orosmoment, främst bland kvinnor, är mörkret. Hela sex av tio kvinnor känner sig otrygga efter mörkrets inbrott.
– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle där invånarna känner större säkerhet, säger Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang, i ett pressmeddelande
Gotlänningarna de som känner sig tryggast i Sverige enligt Samhällsbarometerns undersökning. Hela 70 procent av de tillfrågade på Gotland svarar att de alltid känner sig trygga. Därefter är det norrbottningarna och Jönköpingsborna som tycker att deras städer är mest säkra. Minst trygga känner sig däremot invånarna i Stockholm och Södermanland. 57 procent respektive 53 procent uppger att de emellanåt eller alltid känner sig otrygga.
Topplista – Här känner sig svenskarna mest trygga:
1. Gotlands län 70 %
2. Norrbottens län 66 %
3. Jönköpings län 59 %
4. Jämtlands län 59 %
5. Värmlands län 59 %
Här känner sig svenskarna minst trygga:
1. Stockholms län 57 %
2. Södermanlands län 53 %
3. Uppsala län 50 %
4. Skåne län 50 %
5. Örebro län 48 %