Uppdaterat
Efter Shapour första operation ville läkarna i Umeå att han skulle komma tillbaka till Umeå varje dag för omläggning. Men att köra från Boliden varje dag nyopererad innebar att han var tvungen att leja en chaufför. Då blev det en diskussion mellan läkarna och de kom överens om att de skulle ta kontakt med akuten i Skellefteå, så att hans opererade sår kunde omläggas där, för de hade mest kompetens för sådan omläggning.
Efter hans andra operation, kontaktades Bolidens vårdcentral för fortsatt omläggning. Där har det fungerat utmärkt och såret är så gott som läkt.
Det hela började med att Shapour Mioni i Boliden hade varit och opererat tummen i Umeå. När han skulle hem, sa läkarna att han skulle besöka akuten i Skellefteå för att byta omslag efter två dagar.
Akuten
Han kom till akuten en fredags kväll i början av juni, vid 18-tiden. När klockan var midnatt gav han upp.
– De skrev in mig, men ingen frågade varför jag hade kommit dit, säger Shapour Mioni.
På söndag kväll vid 18 följde hans vän Stig Johansson med honom tillbaka till akuten, då hade handen svullnat upp, han hade svåra smärtor och hög feber.
– När jag kom dit då var det en jättetrevlig kvinna som tog emot mig, hon tog prover och satte in en kanyl i armen. Sen blev vi hänvisade till väntrummet, säger Shapour.
Där fick de sitta till klockan var närmare 23, då de blev invisade i ett rum. Kvällen är smått suddig för Shapour, så vännen Stig fyller i där minnet är blankt.
– När klockan var ett på natten hade inget hänt, så jag gick ut i korridoren för att be någon att ge honom något smärtstillande, för han hade så ont, berättar Stig Johansson.
Stig fick bara höra att han skulle gå tillbaka till rummet och vänta.
– Då fick jag nog, jag sa till sköterskan att hon fick ta bort kanylen så att jag kunde åka hem, säger Shapour.
Umeå
Så de åkte hem till Boliden för att få några timmars sömn, innan de på måndag morgon åkte till akuten i Umeå. Där fick han komma in snabbt och blev ganska omgående skickad till hand- och plastikkirurgen.
– När den kvinnliga läkaren öppnade upp bandaget blev hon riktigt förskräckt, berättar Shapour.
Samma dag lades han på operationsbordet för att öppna upp och rengöra det infekterade såret.
– Jag hörde hur läkarna efteråt stod och diskuterade hur de skulle göra med fortsatta omläggningar. Så idag går jag till Bolidens hälsocentral och lägger om dagligen, de har utbildat en som hjälper mig, fortsätter han.
Han säger att det inte hade blivit så här illa, om han bara hade fått hjälp vid hans första besök hos akuten i Skellefteå.
– Man är ju rädd att många andra blir behandlade på det här sättet, det är därför vi vill berätta, säger Stig Johansson.
Akuten i Skellefteå
Christina Vikström är ställföreträdande chef på akuten i Skellefteå.
Om han kom in med svullen hand och feber. Anses inte det allvarligt?
– Om man kommer in med en kraftig lokal svullnad och efter att sköterskan gjort en vitalparameter enligt RETTS, så brukar de hamna på gult. Det är i det gula som det brukar vara flest fall av, säger Christina Vikström.
– Men vi har därefter tillsyn på patienterna varje timme, för att se om tillståndet förändras till mer akut, fortsätter Christina.
När den kvinnliga läkaren öppnade upp bandaget blev hon riktigt förskräckt.