Vandrade för cancer – nu skildrar Fredrik kampen för sonen i ny bok

Kommer ni ihåg Fredrik Westerlund i Arjeplog? Han som, med hjälp av vänner, besteg fyra fjälltoppar sin CP-skada till trots, och samlade in drygt en halv miljon kronor till Barncancerfonden? Han släpper snart en bok om hela historien. 

Författare. "Det man inte kan får man lära sig", tänkte Fredrik Westerlund. Den 21 november släpps boken han skrivit om tiden med sin svårt cancersjuka son. Foto: Sofie Abrahamsson/NN

Författare. "Det man inte kan får man lära sig", tänkte Fredrik Westerlund. Den 21 november släpps boken han skrivit om tiden med sin svårt cancersjuka son. Foto: Sofie Abrahamsson/NN

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Not Found2017-11-05 14:07

Nyheter i norr har som en av få fått möjligheten att läsa Fredrik Westerlunds bok i förväg. ”Att gå över berg.”  En historia som nog inte undgått någon i Arjeplog. Knappt någon i norra Sverige antagligen, när medieintresset kring pappan till den svårt cancersjuke treåringen Sebastian växte i takt med bergstopparna Westerlund erövrade.

Så här: mitt uppe i en tuff cancerbehandling sitter Fredrik Westerlund och resonerar med vännen Guido van den Berg. Borde man inte kunna göra något, frågar sig Westerlund, något för att bidra till den verksamhet Barncancerfonden erbjuder, som han kommit att ta del av och uppskatta något enormt under sonens behandling? Svaret skulle komma att bli jobbigare än något han hittills upplevt, och ta honom upp på inte en, inte två, men fyra fjälltoppar i Arjeplogs kommun. Checken som han och Guido slutligen kunde lämna över till Barncancerfonden norra var på drygt en halv miljon kronor. Pengar som privatpersoner och företag lovat honom per topp han skulle klara av att besegra.

Boken då? Den griper tag i en från sida ett. En smärtsam skildring av en period i Fredrik Westerlund och hans familjs liv. Varje förälders värsta mardröm - Fredriks verklighet.

”Bredvid mig i sängen ligger min son, Sebastian. Han är tre år och består till tio procent av cancerceller. Tumören i hans bukhåla väger drygt ett kilo, hela han väger drygt tio. När han är vaken är han ändå full av liv, men nu sover han och det är skrämmande hur nära hans gestalt är att ta formen av ett lik. Huden smiter åt kring kroppen så att skelettet syns tydligt. Han är liten, nästan förkrympt, och ögonen är djupt insjunkna. Hullet på kinder och lår saknas. Bröstkorgen är svag och buktar inåt. Han ska dö, som alla andra, men risken är stor att han kommer att göra det väldigt tidigt i livet.”

Men här finns också ett hopp, en varm kärleksförklaring till dottern Charlie, till vårdpersonal, till spontana pizzaleveranser till sjukhuset när Sebastian mellan illamåendena för en gångs skull var sugen på något i matväg. Här finns också balanserad humor, som till viss del kännetecknar Fredrik Westerlunds sätt att föreläsa och skriva.

– Jag har alltid skrivit. I det här fallet fungerade det som en typ av terapi, att bearbeta vad som hände, vad som kanske höll på att hända. Vi visste ju inte då hur det skulle gå, men utsikterna var ganska dåliga. Det har varit oerhört smärtsamt stundvis att sätta de här orden på pränt, att minnas allt. Samtidigt finns det något viktigt att berätta i allt detta. Om vården. Om människorna och samhället som sluter upp kring en när man som mest behöver det.

”Att gå över berg” har vuxit fram under lite mer än två år. Det var efter att Sebastian precis avslutat sin sista behandling, sommaren 2015, som Fredrik tog fram datorn.

– Sedan dess har jag suttit sena kvällar och helger och skrivit. Jag visste ju inte hur man skrev en bok, men ”sånt kan man ju lära sig”, tänkte jag. Jag har haft stor hjälp av förläggaren som jag bollat text med. Svårast har varit att hitta en balansgång mellan att beröra utan att göra läsaren illa till mods. Att använda humor men fortfarande vara respektfull. Det är en fin balansgång.

Fredrik Westerlunds bok släpps den 21 november.

undefined
Författare. "Det man inte kan får man lära sig", tänkte Fredrik Westerlund. Den 21 november släpps boken han skrivit om tiden med sin svårt cancersjuka son. Foto: Sofie Abrahamsson/NN
Cp-skadade Fredrik cyklade från Arjeplog till JutisUtmanar fjällen mot barncancer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om