Vad händer egentligen på kultur- och nöjesfronten under 2017? Norran har sammanställt ett urval

En norrländsk statskupp, utställning fylld av profiler från Skellefteå och en stjärn-dj på möjligheternas torg. Norran har sammanställt ett urval av de kultur- och nöjeshändelserna som Skellefteborna kommer bjudas på under 2017.

Satsning. Förra året fyllde Trästockfestivalen 25 år. Foto: Susanne Löfholm

Satsning. Förra året fyllde Trästockfestivalen 25 år. Foto: Susanne Löfholm

Foto: Foto: Susanne Löfholm

Not Found2017-01-09 10:15

Berättarfestivalen: Författarbesök och trubadurer

"2017 kommer vi att jobba med ett tema som fått namnet "Under ytan", och festivalen äger rum tredje till nionde april. Vilka berättelser döljs där under ytan? Vi anar att det både kan bli sanning och skröna, stort och smått, berättelser med humor i djupen och djupaste allvar glittrande där på ytan. Under veckan blir det program både på scenerna i Skellefteå, som Nordanå och Västerbottensteatern, men också många evenemang runt om i hela kommunen. Snabbt ute med bokat program var den alltid aktiva författarbyn Hjoggböle som ordnar ett författarmöte med Anita Salomonsson som presenterar sin nya bok "Ängeln i posthuset." Redan bokade är 3Troubadours, en trio från Belgien, Finland och Norge. På hemmaplan kan vi glädjas åt att den unga berättarscenen lever. Det var några plock ur det festivalprogram som nu håller på att växa fram. Som tendensen ser ut så kommer vi som vanligt att kunna räkna med mer än etthundra berättarupplevelser under sju intensiva dagar i Berättarnas stad (med omnejd)."

- Jonas Lundqvist, projektledare.

Skellefteå museum: Nördcafé, släktforskning och skattjakt

"Som vanligt blir det ett händelserikt år på Skellefteå museum och Nordanå. I slutet av februari öppnar vi "Guldkorn", en utställning som lyfter fram olika profiler runt omkring i Skellefteå. Under våren fortsätter även nördcaféer där personer med brinnande intresse bjuds in att dela med sig av sin kunskap i ett öppet forum där alla kan delta. Några dagar under sportlovet blir det kreativ skaparverkstad för barn och vuxna i alla åldrar. Den populära skattjakten hålls traditionsenligt i Forskarrum Nordanå vissa dagar under påsklovet. Forskarrum Nordanå bjuder även på släktforskarnas caféträff, olika föreläsningar och lyfter fram spännande berättelser ur vår gemensamma historia. Personalen på plats visar hur det går till. Någon gång i april kör vi igång Nordanå söndagskryss under fyra söndagar på rad. Blir det kanske du som kammar hem första vinsten i år?"

– Carola Fallgren, 
marknad- och kommunikationsansvarig.

Västerbottensteatern: Uppror, impro och musik

"Soppsäsongen inleds torsdag den 26 januari med premiär på en ny berättarföreställning, "Skogens konung". Det är Norsjösonen Martin Lindberg som har skrivit och regisserat föreställningen som kommer att visas ett flertal gånger i vår. Förutom det innehåller säsongens utbud en härligt blandad kompott av både humor, musik och drama. UngHästen bjuder förstås på impro: Improviserad Melodifestival, improsoppa, kändisimpro och lokalproducerad impro. Vårens stora produktion på Västerbottensteatern är "Darling Dorotea", ett tankeexperiment om vad skulle hända om Norrland bröt sig loss från resten av Sverige och bildade Bottniska republiken. 
Pjäsen är inspirerad av västerbottningars egna ord och tankar, som samlats in i intervjuer runt om i länet. "Darling Dorotea" är en upplevelse där publiken hamnar mitt i det dramatiska
 skedet då en statskupp äger rum. 
Premiären är den fjärde mars. Till sommaren bjuder Västerbottensteatern på ett musikalprogram med titeln "Sounds of musicals" ute på Nordanåområdet."

– Birgitta Bergmark, Västerbottensteatern.

Mullberget: Musikbruk och Trästockfestival

"14 januari arrangerar RivHuset en insamlingsgala i vår nyrenoverade konsertlokal. Under vecka 8 är det start för Musikbruket. För dig mellan 13-16 år anordnar vi så att du under åtta/tio träffar får möjligheten att lära dig spela instrument i ett band, med hjälp av en ledare. Plus en massa merän så. Kanske någon större spelning, mindre arrangemang, utbildningar, workshops och en hel hög med kulturupplevelser skapade av och för unga. Trästockfestivalen 2017 kommer att fortsätta erbjuda ett två dagar långt kulturarrangemang för alla. Efter förra årets 25-års jubileum kommer vi fokusera på att utveckla konceptet vi redan har, jobba mer inkluderande och befästa festivalen hos såväl invånare som inresande. Vi kommer att servera ett brett program innefattande en massa olika kulturformer. Målet är att varje besökare ska kunna hitta sig en ny favorit. Vi ses 21-22 juli på Nordanås grönområde, då kommer vi vara redo för en hejdundrande helg."

– Agnes Lundmark, verksamhetsutvecklare, Mullberget.

Stadsfesten: Stjärn-dj, watercross och tivoli

"Stadsfesten 2017 pågår mellan onsdag den 28 juni och söndag den 2 juli. Under dagtid så är Stadsfesten som tidigare gratis. Området för 2017 kommer att likna området för 2016. I övrigt så blir sig Stadsfesten lik i många fall med tivoli, restaurangtält och snabbmat samt knallar. Vi siktar också på ett antal aktiviteter, som watercross på älven, gycklare, småstjärnorna samt inte minst seniordagarna som blivit en stor succé som det pratas om även i andra städer. Artistiskt har Stadsfesten hittills gjort klart med Sebastian Ingrosso och i januari släpper vi fler artister. Till sommaren kommer vi också att köra en artist på torgscenen under torsdagskvällen."

– Gunnar Karlsson, projektledare.

Museum Anna Nordlander: Brevväxling och samarbeten

"Stora delar av 2017 kommer MAN att ägna åt projekt som bygger på samarbeten med allmänheten och andra institutioner. Utgångspunkten kommer att vara Anna Nordlander (1843-1879) och genom henne kommer vi att fördjupa oss i frågor om konst, behovet av skapa och konstnärskapets villkor. I vår öppnar MAN en utställning som bygger på material ur en brevväxling mellan Anna Nordlander och Kerstin Cardon (1843-1924). Brevens existens blev kända redan 1979 men det var inte förrän 2015 som de lokaliserades i ett arkiv i Helsingfors. Detta är första gången vi får höra Anna Nordlanders röst och läsa hennes tankar om sin egen konst och sitt konstnärskap. Till utställningen kommer det att kopplas en omfattande i samarbete med nu levande konstnärer, poeter, forskare och allmänhet. Vi kommer att lyfta de frågeställningar som Anna Nordlander brottades med till vår egen samtid och dess villkor."

– Anders Jansson, chefsintendent

Riksteatern: Maktgalen kung, Jensen och en resa till Burträsk

"Vi har ett stort utbud under året, men än är inte höstens klart. Vi börjar med att göra en resa till Burträsk för att se "Bra människor", lördag 11 februari. Den handlar om ensamstående mamman Margie Walsh jakt på nytt jobb, där hon stöter på en ungdomskärlek. Sedan följer Emil Jensens "Flyktpotatis", samt föreställningar som "Under (är jag) bar" och Özz Nujens "Rikard III", om den maktgalne kungen. Och mycket mer."

– Maria Edlund, Skellefteå riksteaterförening.

undefined
Satsning. Förra året fyllde Trästockfestivalen 25 år. Foto: Susanne Löfholm
Flytta Folkparken - det skulle gynna alla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!