– Det är otroligt, vi har inventerat i fjällen i många år och tittat efter hällmålningar och hällristningar men aldrig funnit något. Det finns målningar i Jämtland, vid Finnforsfallet i Skellefteälven och i skogslandet i Jokkmokk.
Ingela Bergman berättar inlevelsefullt. Upptäckten är märklig, egentligen megastor. De tidigare kända hällmålningarna består av avbildningar.
Slumpen avgör
Målningarna på berghällen i Kaskaure består av geometriska mönster, som Ingela Bergman ser paralleller till sådant som hittats i Finland.
– De är omöjliga att tolka, vi kan bara spekulera. Målningarna består av ett formspråk som är helt främmande för oss. Det är en gåta. Man blir förstummad.
Ingela Bergman är dock inte förvånad över att målningarna inte hittats förr.
– De ligger konstigt till och som inventerare skulle man nog inte gått där. Ofta är det slumpen som avgör att hällmålningar hittas. Dessutom kan de vara svåra att se i visst ljus.
Iordningställd av människor
När Ingela Bergman ska visa upp de knappt skönjbara målningarna på bergväggen, häller hon vatten i handen och stryker varsamt över.
Och plötsligt, som om hon trollade, framträder de geometriska figurerna.
Dokumentationen har tagit ett par dagar. Ingela Bergman berättar att museet ska söka tillstånd för att göra en utgrävning i hopp om att hitta kol för att kunna göra en datering av fynden.
Platsen under målningarna verkar vara iordningsställd av människohänder.
Stenar för golvbygge
Flata stenar har använts som för att bygga ett slags golv.
– Det verkar vara en plats av betydelse som man återvänt till. Dessutom har man haft med sig färg, rödockra, som är hämtad från skogslandskapet för att måla, säger Bergman.
När 13-åriga Solveig Andal Johansen gjorde upptäckten anade hon knappast vilken uppståndelse det skulle bli.
Målningarna antas vara mellan 4000 och 6000 år gamla och de kommer att fungera som en nyckel till ytterligare fynd. Det är Ingela Bergman tämligen säker på.
Man har haft med sig färg, rödockra, som är hämtad från skogslandskapet för att måla.