Unicef tar fallet Maria som exempel

Fallet Maria Gevorkiyan utgör Unicefs exempel på när lagen inte sätter barnets rätt först.

Not Found2015-03-11 07:00

Två lagar motsäger varandra: Socialtjänstlagen som reglerar barns rätt till skydd och omsorg å ena sidan och utlänningslagen som säger vem som kan få uppehållstillstånd eller inte, å den andra. Och då dessa två kolliderar, får utlänningslagen tolkningsföreträde.

Ett barn som tagits om hand av myndigheterna kan alltså utvisas och omhändertagandet upphör. Precis som beskrivits i fallet Maria i Blåsmark, som vistats hos sina fosterföräldrar sedan hon var nyfödd, eftersom föräldrarna inte klarar vårdnaden.

Hon hotas enligt lagen av utvisning till Armenien, ett land hon aldrig sett, tillsammans med de föräldrar hon inte känner.

– Vi engagerar oss inte i sak i fallet Maria, men vi arbetar för att barn som söker asyl och är omhändertagna inte ska kunna utvisas. Så vi skriver till barnministern Åsa Regnér och migrationsministern Morgan Johansson. Vi vill att det tillsätts en utredning, säger Christina Heilborn, programchef.

Ett kravman har försökt få både förra regeringen och den nuvarande att böja sig för.

– Den förra regeringen svarade oss att nuvarande regelverk fungerar bra, och därmed fanns enligt dem inget behov av förändring. Nu försöker vi på nytt, säger hon.

Maria är långt ifrån ensam. Unicef har i sin studie funnit att uppskattningsvis 190 asylsökande barn är omhändertagna av sociala myndigheter, och 30 av dem är under tvångsvård (LVU).

Lagändring som ger barn med särskilt ömmande skäl rätt att stanna i Sverige räcker inte, anser Christina Heilborn:

– I varje enskilt fall måste det göras en barnkonsekvensanalys av vad ett beslut innebär. Skydd och omsorg borde komma i första hand. Det gör det inte idag. Man ska inte kunna utvisa ett barn som är omhändertaget, säger hon.

Skydd och omsorg borde komma i första hand. Det gör det inte idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!