”Fritidsgården ligger nere i väntan på att vi ska få lokaler”, säger Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef.
Förändringar är på gång när det gäller såväl kulturskolan som ungdomsgården i Arvidsjaur. De två verksamheterna ska slås samman för att bli en kreativ aktivitets- och mötesplats öppen för alla barn och ungdomar.
Den nya verksamheten breddas till att förutom musik och dans också innehålla bild och form, film, foto, hantverk och kanske drama. Där ska det också finnas replokaler och möjligheter till eget skapande vid sidan av skolans och kulturskolans schemalagda verksamheter.
Kring den kreativa aktivitets- och mötesplatsen kommer personal från barn- och utbildning, sociala, kommunens tillväxtenhet och kultur och fritid att samverka. Ungdomsmottagningen, församlingen och studieförbunden är också välkomna att delta i denna samverkan.
Men den nya kreativa aktivitets- och mötesplatsen finns ännu inte annat än i form av ett politiskt beslut.
Anledningen är att lokalfrågan inte är löst.
Det hela komplicerades när kommunen nu i sommar sålde kvarteret Skogen. Kulturskolan, som hade sina lokaler i Malmesgården, fick då sprida ut sin musikundervisning till tillfälliga lokaler i skolorna, och i Medborgarhuset fick fritidsgården lämna plats åt bland annat personal och instrument.
Camilla Freedman berättar att föräldrar har hört av sig med synpunkter på att det inte längre finns ungdomsgård i Arvidsjaur.
– Jag beklagar att det blivit så och jag önskar att vi redan hade varit igång med den kreativa aktivitets- och mötesplatsen. Men först måste vi hitta lokalen.
Hennes lokalförslag är Humlanhuset, där turistbyrån och kommunens tillväxtenhet i dag håller till och till en början var det också inriktningen.
Inget besked
Humlanalternativet stötte dock på patrull.
– Det här har min högsta prioritet och jag kan tycka att det har tagit alldeles för lång tid. Men det finns politiskt beslut på att ingen av A-hems lokaler ska användas. Vi har haft några träffar men verksamheten kräver utrymme och dessutom låter det vilket gör att det inte är alla lokaler som passar, säger Camilla Freedman.
Hon kan idag inte ge något besked på när ungdomarna i Arvidsjaur åter har ungdomsgård:
– Först av allt måste vi ha en lokal, sedan behöver man säkert ordna till den. Dessutom ska man inom förvaltningarna ska man utse den personal som ska samverka kring den kreativa aktivitets- och mötesplatsen.