Svaret från politikerna var att många affärer sker med länder där demokrati inte råder. Harriet Classon, S-märkt politiker, konstaterade att Kina är en enpartistat och att det gäller för oss i demokratier att påtala i skilda sammanhang att det styrelseskick vi har anser vi är att föredra.
Marcus Åström går på Anderstorpsgymnasiet. Tillsammans med fem andra klasskompisar har Marcus hårdpluggat EU-kunskap den senaste tiden. I panelen stod fyra politiker som fick svara på frågor om allt ifrån migration till bioenergi, Arktis, och klimatförändringar.
Jonas Marklund, elev, undrade om vi från Sveriges horisont kan påverka migrationspolitiken. Robert Uitto, politiker, svarade att EU borde skämmas för den politik som förs. Jens Nilsson, EU-parlamentariker, och övriga tre i panelen ansåg att vi i Sverige måste visa på vilken resurs Sverige tillförs då utrikesfödda kommer till vårt land.
– Se på Baltikum, de säger sällan ja till att ta emot flyktingar, även om de har behov av att öka sin befolkning i arbetsför ålder, sa Jens Nilsson.
"Svävande svar"
Sofia Andersson ställde frågor hur EU ser på utvecklingen i Arktisområdet. Svaret från politikerna var att allt kring Arktis inte bara ska handla om klimathot.
– Arktis ska inte bara bevaras, det måste också utvecklas.
Sofia Andersson ansåg efter paneldebatten att politikerna borde ha försökt att svara mer klarläggande på frågorna.
– Det var lite svävande de besked vi fick.
Sofia Andersson välkomnar att hon som elev har fått göra en djupdykning kring EU.
– Jag är starkt intresserad av politik och samhällsfrågor och skulle gärna i framtiden arbeta i ett yrke som har stark anknytning till EU.