På måndag drar Cellprovsveckan igång i Västerbotten, då vill landstinget uppmärksamma på vikten av att kvinnor ska ta sina gynekologiska cellprov.
500 drabbas
Varje år drabbas drygt 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Av dessa mister nästan en tredjedel livet. Att ta cellprov när landstinget kallar är en viktig åtgärd för att få ned statistiken.
– Det är oroväckande att de yngre kvinnorna slarvar med att komma på proven. Många lever i villfarelse att de inte behövs om de har vaccinerats. Men det stämmer inte, säger Anna-Carin Johansson, som arbetar med gynekologisk cellprovstagning vid barnmorskemottagningen i Skellefteå.
Vaccinet ger ett 70-procentigt skydd mot livmodershalscancer orsakat av Humant papillomvirus, HPV-virus. Men det skyddar bara mot de fyra vanligast förekommande virusvarianterna, totalt finns ett tjugotal.
30 procent uteblir
Sammanlagt kallas cirka 21 000 kvinnor till provtagningen varje år. I fjol uteblev totalt 18 procent av kvinnorna. Ser vi till gruppen 23-åringar vid Skellefteås och Umeås större mottagningar uteblev hela 30 procent.
– Cellprov räddar liv, och det är varken tidskrävande eller smärtsamt, vilket många tror. Tio minuter är allt det tar, säger Anna-Carin Johansson.
Gratis upp till 28
För kvinnor mellan 23 och 28 år är provet helt gratis. Sedan kostar det hundra kronor. I Västerbotten kallas kvinnor till och med 64 år.
– Har man passerat den åldern men av någon anledning känner oro så kan man höra av sig till sin barnmorskemottagning.
Vid barnmorskemottagningen i Skellefteå erbjuds alltid drop in-tider tisdagar och torsdagar. Under cellprovsveckan finns den möjligheten även på onsdagskvällen.
– Under veckan kommer vi också att svara på frågor och dela ut informationsmaterial i lasarettets centralhall. Informationen finns på sju olika språk, säger Anna-Carin Johansson.
Cellprov räddar liv, och det är varken tidskrävande eller smärtsamt, vilket många tror.